ZWAAR METAAL

Pat Boone, bekend als zanger van suikerzoete liedjes als 'April Love' en 'Love Letters in the Sand', is zijn belofte nagekomen. Binnenkort verschijnt zijn cd 'No More Mr Nice Guy', met 19 big-banduitvoeringen van heavy-metal-nummers van artiesten als Alice Cooper, Ozzy Osbourne, Led Zeppelin, Guns N'Roses, Judas Priest en Metallica.

De 62-jarige Boone deed zelfs meer dan mocht worden verwacht. Bij de uitreiking van The American Music Awards ging hij, zoals het bij hardrockers hoort, gehuld in strak leer over zijn blote borst en accesoires als met talloze metalen knoppen versierde arm- en halsbanden.

Jaren geleden voerde Boone nog een kruistocht tegen heavy metal. “Dat is waar”, zei hij in een interview in het dagblad The Herald Tribune. “Ik deed geringschattend over het begrip 'heavy metal', omdat ik het onmenselijk vond.” Maar toen hij negen maanden lang moest optreden in Branson, Missouri, begon hij in de lange uren in de kleedkamer heavy metal te draaien. “Heel hard”, zei hij. “Want om deze muziek op juiste waarde te schatten, moet je die zeer luid horen. Het is geen achtergrondmuziek.” De eerste tijd verborg hij zijn heavy-metal-cd's nog voor zijn vrouw, maar inmiddels heeft hij zijn ouders van 90 en 86 jaar oud al de ruwe versies van zijn uitvoeringen van hard-rock-nummers laten horen. “Mijn vader heeft in beide oren een gehoorapparaat. Eerst zette hij het uit, maar toen weer aan.”

Boone gaf toe dat het als grap begon, maar gaandeweg werd hij serieuzer. “Ik ben nu heel serieus over heavy metal. We hadden veel respect voor originelen en hebben geprobeerd alle kenmerken ervan in de big band uitvoeringen te handhaven. Waarom big band? Blaasinstrumenten zijn al van metaal en in de juiste handen ook behoorlijk zwaar. Veel mensen vertellen me trouwens dat ze nu voor het eerst de teksten van de nummers kunnen verstaan.”

Met de meeste teksten had Boone, ondanks zijn eerdere afkeer van heavy metal, geen problemen. Behalve met die van het nummer 'Panama' van Van Halen. “Het is een fantasie over een auto. Of een meisje”, zei Boone. “Het gaat als volgt: 'I'm going to get her at the turn / And take her home with me.' Daar had ik geen problemen mee, want ik zei tegen mezelf dat ik over een auto zong. Maar dan komt de zin: 'Hit the on-ramp / Straight into my bedroom'. Die heb ik veranderd in: 'Hit the on-ramp / Nothing that she can't do'. Niemand, behalve Van Halen, merkt iets van de verandering, maar zo blijft het voor mij acceptabel.”

Boone's vijftien kleinkinderen vinden zijn cd mooi. “Eerst hadden ze hun twijfels, maar toen ze eenmaal 'Enter Sandman' van Metallica hoorden, gingen ze uit hun dak. Nu zijn ze trots op me omdat hun vrienden zeggen: 'Is dat je grootvader?' ”