Water in Utrechtse wijken besmet met coli-bacterie

UTRECHT, 8 FEBR. Het drinkwater in vier Utrechtse wijken is verontreinigd met de bacterie Escherichia coli. Het Waterleidingbedrijf Midden Nederland (WMN) raadt inwoners van de wijken Voordorp, Tuindorp, Tuindorp-Oost en Wittevrouwen aan het water voor consumptie eerst te koken. Wassen en douchen is wel mogelijk.

Het waterleidingbedrijf heeft de coli-bacterie gevonden bij een routinebemonstering. Escheria coli vormt meestal een aanwijzing voor besmetting met menselijke faecalien, maar volgens een woordvoerder van WMN is de coli-stam niet van faecale oorsprong. Coli veroorzaakt gewoonlijk slechts maag- en darmklachten. Mensen met een zwakker gestel zoals bejaarden, kinderen, zwangere vrouwen en zieken kunnen daar last van krijgen. Er zijn ook coli-stammen die zeer gevaarlijk zijn. Twee maanden geleden stierven twintig mensen in Japan aan een dergelijke stam. In Utrecht is daarvan geen sprake. De coli is slechts in een deel van het waterleidingnet aangetroffen. Waar de vervuiling vandaan komt, is nog niet duidelijk. Het WMN is bezig de leidingen door te spoelen en de besmette delen te isoleren. Het verwacht het hele weekeinde bezig te zijn met reinigen van het leidingnet.

Niet bekend

Verontreiniging met coli in het drinkwater komt in Nederland enkele keren per jaar voor, gewoonlijk heel plaatselijk.