Venezolaanse vlag

Hierbij een reactie op het stuk van Rense Royaards op de achterpagina (15 januari).

De relatie Francisco de Miranda/Catharine de Grote sprak ook in mijn middelbare schooltijd (jaren vijftig, Curaçao) nog tot de verbeelding. Volgens onze geschiedenisleraar zou het ontwerp van de vlag van Venezuela er een direct gevolg van zijn. Miranda was zo bezeten van de vorstin dat hij de rest van zijn leven dagelijks aan haar herinnerd wilde worden. De nationale vlag zou derhalve ingekleurd worden als 'het goud van Uw lokken, het blauw van Uw ogen en het rood van Uw lippen'.

De leraar in kwestie vermeldde overigens tevens een aanzienlijk minder romantische verklaring voor de oorsprong van de Venezolaanse driekleur: de kleuren van de vlag van Spanje gescheiden door het blauw van de oceaan.

    • L.J. Westermann