Veiligheidsraad VN veroordeelt geweld in Zaïre

NEW YORK, 8 FEBR. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York heeft gisteren geëist dat er een einde komt aan de vijandelijkheden in het oosten van Zaïre. Volgende de raad moeten “alle buitenlandse krachten, inclusief huurlingen, zich terugtrekken uit het gebied”.

De regering in Kinshasa beschuldigt de buurlanden Rwanda en Uganda van betrokkenheid bij de gevechten in het oosten van Zaïre. De rebellen en de machthebbers in Kampala en Kigali op hun beurt beschuldigen de Zaïrese regering ervan huurlingen te hebben ingeschakeld om de opstand neer te slaan.

In een mijnstad in het oosten van Zaïre zijn gisteren op grote schaal gevechten uitgebroken tussen regeringstroepen en opstandelingen, heeft een hoge functionaris van het Zaïrese ministerie van Defensie gezegd.

“De rebellen zijn talrijker dan wij en er is een groot gevaar dat zij de stad innemen”, aldus de functionaris. Punia, een mijnstad waar tin en goud worden gedolven, ligt diep in het Zaïrese regenwoud, zeventig kilometer ten zuiden van Lubutu. Deze laatste stad is strategisch gelegen aan de doorgangsweg naar Kisangani. (Reuter, AFP)