Vastgoedfonds Rodamco gaat winkelen op Engelse markt; Beurs botst met magisch record

ROTTERDAM, 8 FEBR. Met een nieuw record op woensdag was het vroeg carnaval op de Amsterdamse effectenbeurs. Even leek het er zelfs op alsof de graadmeter van de stemming op het Damrak en op Wall Street zouden strijden om de vraag wie het eerst de respectieve grenzen van 700 en 7.000 zou doorbreken.

De zoveelste correctie van de Amerikaanse beurs bleek gisteren kortstondig. Meevallend nieuws over de Amerikaanse banengroei, de hogere dollarkoers en de koerswinsten van Koninklijke Olie en Akzo Nobel (deze week 7 procent hoger op 276,10 gulden) zorgden in Amsterdam voor een nieuw slotrecord. De AEX beursindex, die de stemming weerspiegelt op de Amsterdamse markt, sloot gisteren met een winst van iets meer dan zeven punten op 694,25 punten. Dat was 18 punten hoger dan een week eerder. “De saaie aandelen zijn opeens weer in trek”, zegt een handelaar verwijzend naar de koerswinst van Akzo Nobel.

De markt kijkt reikhalzend uit naar de jaarlijkse stroom bedrijfsresultaten die komende week op gang komt. Bepalend voor de stemming zijn de verwachtingen voor dit jaar die met de cijfers over 1996 komen.

Softwaremaker Baan rapporteerde een 124 procent hogere winst per aandeel van 38 dollarcent. Het bedrijf werkt in een super groeimarkt en wil zijn marges verder verhogen. De zakenbank Barclays de Zoete Wedd rekent de komende vijf jaar op een gemiddelde stijging van de winst per aandeel van 52 procent, in tegenstelling tot 30 procent groei voor de Amerikaanse computer software sector. De aandelen Baan sloten de week op een koers van 85,50 gulden, een winst van 2,90 gulden in een week tijd.

De fakkel in de overnamerace werd deze week overgenomen door het vastgoedfonds Rodamco, dat de enige overblijvende gegadigde blijkt te zijn voor de aankoop van de Britse projectontwikkelaar annex vastgoedfonds Imry. De prijs die de ronde doet is ongeveer 500 miljoen pond, ongeveer 1,35 miljard gulden tegen de huidige koersen.

“Rodamco heeft lange tijd het probleem gehad dat de overtollige liquiditeiten niet snel genoeg geïnvesteerd werden”, zegt vastgoed-analist A. R. Knibbe van de zakenbank Kempen & Co. “En dat het geld met een lage opbrengst op deposito moest worden gezet. Nu is Rodamco in hoog tempo aan het kopen geslagen. De rente is laag en het aanvangsrendement op bijna elke vastgoedmarkt ligt op dit moment hoger.”

De kooplust van Rodamco concentreert zich op Europa en Amerika, hoewel het fonds juist ook in het Verre Oosten wil groeien. Vorig jaar sloeg Rodamco al een grote slag met de overname van het Franse vastgoedfonds Cegep, dat 800 miljoen gulden kostte. “Dat was uitstekend getimed”, vindt Knibbe, die ook “een positieve grondhouding” heeft over de onderhandelingen over de verwerving van Imry. De portefeuille van dit fonds, dat begin jaren negentig door huisbankier Barclays van de ondergang moest worden gered, heeft twee grote projecten: een winkelcentrum in Leicester en een in Southampton, dat nog niet afgebouwd is. Deze twee centra vormen een derde tot de helft van de Imry-portefeuille schat Knibbe.

“Rodamco is specialist in het beleggen in en beheren van grote shopping malls. Zij hebben veel ervaring in Amerika daarmee, en zijn ook al actief in Frankrijk.” Bijkomend voordeel in Engeland is dat een verbod bestaat op ontwikkeling van nieuwe winkelcentra buiten de stadskernen. De twee Imry-projecten zijn toevoegingen aan bestaande centra.

De investeringsactiviteiten van Rodamco illustreren de ommekeer in het sentiment onder beleggers. Vastgoed was jaren uit de gratie. De vastgoedindex van Kempen is de laatste zes maanden met 23 procent gestegen. Knibbe:“Er is een forse inhaalslag geweest.”

Voor Rodamco ziet hij dat nog meer in het vat zit. Beleggers stappen af van hun traditionele zienswijze om vastgoedfondsen op hun intrinsieke waarde te beoordelen en kijken meer naar kasstroom en de verhouding tussen winst en beurskoers. Rodamco sloot de week op 57,40 gulden.

Deze week komen resultaten van Unilever (dinsdag), Polygram en KNP BT (woensdag), Koninklijke Olie, Philips en Otra (donderdag) en van Content en Norit (vrijdag).

    • Menno Tamminga