Top Clinton met Jeltsin in Helsinki

WASHINGTON, 8 FEBR. De Amerikaanse president Bill Clinton en de Russische president Boris Jeltsin zullen elkaar op 20 en 21 maart in Helsinki ontmoeten. De Amerikanen hebben Rusland voorgesteld onderhandelingen te beginnen over een nieuw nucleair ontwapeningsakkoord.

Dat heeft de Amerikaanse vice-president Al Gore gisteren bekendgemaakt op een persconferentie met de Russische premier Tsjernomyrdin, die Washington bezoekt. Gore zei dat wapenbeheersing, de uitbreiding van de NAVO en enkele economische kwesties de belangrijkste gespreksonderwerpen op de top zullen zijn.

Een hoge ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de VS en zijn bondgenoten naast een vermindering van nucleaire wapens (dat vastgelegd zou moeten worden in een nieuw akkoord: START III) ook een omvangrijke reductie van conventionele wapens voorbereiden, als belangrijk onderdeel van een pakket maatregelen dat de uitbreiding van de NAVO voor de Russen acceptabel moet maken.

Jeltsin zou aanvankelijk naar Washington reizen voor een top met Clinton, maar de Russen hebben aangedrongen op een lokatie dichter bij Moskou omdat Jeltsin nog niet geheel hersteld is van de longontsteking die hij kort na zijn hartoperatie kreeg. Tsjernomyrdin zei op de persconferentie dat Jeltsin zich goed genoeg voelde om alle “belangrijke kwesties te overzien”, maar dat hij zich nog niet volledig aan zijn taken kon wijden.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Primakov, liet gisteren in Moskou weten dat het Westen de bezwaren van Rusland tegen de uitbreiding van de NAVO serieus moet nemen. “Als er geen rekening wordt gehouden met Ruslands zorgen, dan zullen we gedwongen worden om over serieuze veranderingen in het beleid te gaan denken, inclusief ons gedrag in relaties met het buitenland”, aldus Primakov. Primakov zei dat Rusland streeft naar “een serieuze inspanning van het Westen om de Russische zorgen over de uitbreiding tegemoet te komen”. Andere opties zijn volgens Primakov dat het Westen afziet van de uitbreiding van de NAVO of dat de NAVO groter wordt zonder overleg met Moskou.

De Duitse bondskanselier Kohl zei gisteren op een persconferentie met de Italiaanse premier Prodi dat “niemand, en ik meen niemand, een veto kan uitspreken over welke landen zich bij de NAVO kunnen aansluiten”. Volgens Kohl komen er soms “belachelijke” commentaren uit Rusland over de uitbreiding van de NAVO. Alleen op de NAVO-top in Madrid in juli wordt volgens Kohl besloten welke landen uitgenodigd zullen worden om gesprekken aan te gaan met de NAVO over aansluiting. “Geen enkel gesprek voordien kan tot een besluit leiden”, aldus Kohl. (Reuter, AP, AFP)