Templeton opent Nederlands kantoor

ROTTERDAM, 8 FEBR. De grote Angelsaksische vermogensbeheerders hebben Nederland ontdekt als nieuwe groeimarkt. Templeton, een firma met 180 miljard dollar onder beheer en een zwaargewicht op de Amerikaanse markt voor beleggingsfondsen, opent over enige tijd een kantoor in Nederland.

De zakenbank Morgan Stanley, die eergisteren een fusie met effectenhuis Dean Witter, Discovery aankondigde, maakte gisteren officieel bekend wat in de markt al langer de ronde deed: de opening van een Nederlands kantoor, in de Rembrandt-toren in Amsterdam, geleid door F. Fiene (ex-PVF Pensioenen).

Of het nu fusies van banken, verzekeraars of effectenhuizen zijn, steeds vaker spelen groei ambities in vermogensbeheer een hoofdrol. Naarmate de westerse wereld rijker en ouder wordt en de overheden snoeien in sociale voorzieningen en oude dagsuitkeringen geldt vermogensbeheer in de financiële wereld als een groeimarkt zonder weerga en zonder grote risico's voor de aanbieders.

Wat de Agelsaksische beheerders naar Nederland lokt is de almaar groeiende berg van ongeveer 600 miljard gulden vermogen van de Nederlandse pensioenfondsen. Kapitaal dat steeds meer buiten Nederland en steeds meer in aandelen wordt belegd. “Het is de meest rijpe pensioenmarkt in Europa”, zegt J. Tanner, directeur van de Europese vermogensbeheer activiteiten van de zakenbank. Eind vorig jaar had Morgan Stanley ongeveer 171 miljard dollar vermogen onder beheer en drie kantoren in Europa (Londen, Frankfurt en Milaan).

De veranderingen in het beleggingsbeleid van de Nederlandse pensioenfondsen spelen buitenlandse fund managers in de kaart. Hun marktaandeel in het beheer van Nederlandse pensioenbesparingen stijgt, zo blijkt uit onderzoek, juist omdat zij in buitenlandse markten beter thuis zijn en ook betere dienstverlening geven. Expertise op specifieke buitenlandse financiële markten (zoals effectenbeurzen in Azië, Amerikaanse obligaties) is ook wat Morgan Stanley tegenover Nederlandse pensioenfondsen zal benadrukken. Hoeveel vermogen de bank al voor Nederlandse pensioenfondsen beheert wil Tanner overigens niet kwijt.

Dat Morgan Stanley voor vermogensbeheer een eigen kantoor opent in Amsterdam lijkt afwijkend beleid ten opzichte van bijvoorbeeld de financiële advisering en de handel in Nederlandse effecten, die de zakenbank vanuit de City, Europa's financiële hart, onderneemt. “Voor vermogensbeheer voor pensioenfondsen moet je dicht bij de klant zijn. De voorschriften voor pensioenfondsen zijn nog steeds redelijk uitgebreid. tegen die achtergrond is lokale kennis en aanwezigheid onontbeerlijk”, vindt Tanner.

Het nieuwe kantoor richt zich op de pensioenbesparingen, zo vertelt Tannar, de traditionele klantenkring van Morgan Stanley in vermogensbeheer. Deze historische oriëntatie op zogeheten institutionele beleggers is duidelijk aan het verschuiven, gezien de fusie- en overname activiteiten van de zakenbank. Twee jaar geleden mislukte de overname van de Britse zakenbank S.G. Warburg, waarbij Morgan Stanley het vooral op het meerderheidsbelang in vermogensbeheerder Mercury Asset Management had voorzien.

Vorig jaar kocht zij in Amerika Miller Anderson & Sherrerd, ook een institutioneel huis, maar daarna volgde (voor 750 miljoen dollar) Van Kampen Capital, een beheerder van beleggingsfondsen voor particulieren, en deze week de fusie met Dean Witter, een particulier effectenhuis pur sang. Dean Witter beheert ruim 77 miljard dollar vermogen. De verschuiving volgt de veranderingen in het Amerikaanse pensioensysteem, dat individuele werknemers een steeds grotere zeggenschap geeft over de beleggingskeuzes bij hun pensioenbesparingen.

Mede dankzij deze “zelfwerkzaamheid” stegen de ingelegde gelden bij beleggingsfondsen in Amerika vorig jaar met 325 miljard dollar, een record bedrag.