Markten VS opgelucht over aantal banen

NEW YORK, 8 FEBR. Het aantal banen in de Verenigde Staten is vorige maand met 271.000 gegroeid en het werkloosheidspercentage is gestegen met 0,1 tot 5,4. De financiele markten reageerden gisteren opgelucht.

In het maandelijkse werkgelegenheidsrapport van het bureau voor arbeidsstatistieken keken analisten vooral naar signalen die wijzen op een hogere inflatie. Het gemiddelde uurloon steeg in januari met slechts 1 dollarcent tot 12,06 dollar. De duur van de gemiddelde werkweek daalde zelfs met 1,7 procent tot 34,1 uren per week. Dergelijke cijfers wijzen op een geringe loondruk. De afwezigheid van risico's op looninflatie houdt de rente stabiel.

Economen denken dat de Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de rente voorlopig ongemoeid kan laten. Juist afgelopen week was de Federal Open Market Committee (FOMC), het beleidsbepalend comite van de 'Fed', bijeen om de toestand van de economie te bekijken. Het onthield zich van renteverhogende maatregelen.

“De cijfers bevestigen een situatie van bescheiden groei en lage inflatie en ze verhogen de kans dat de Fed geen actie zal ondernemen”, aldus Bruce Steinberg, econoom van zakenbank Merrill Lynch in een commentaar. De bank wijst erop dat het aantal beschikbare krachten op de arbeidsmarkt in de afgelopen tijd is toegenomen. In 1996 nam de omvang van de arbeidsmarkt met 2 procent toe. Dat verklaart waarom het werkloosheidspercentage groeide ondanks de forse toename van het aantal banen.

In januari steeg de werkgelegenheid in bijna alle sectoren. Industriële produktie kreeg er 18.000 banen bij, de bouw 14.000 en de overheid 21.000. De grootste groei had plaats in de dienstensector die met 167.000 banen groeide. Een derde van de banen is echter tijdelijk van aard. De gemiddelde groei van het aantal banen over de afgelopen drie maanden bedroeg 241.000. Die groei zal in februari en maart waarschijnlijk afnemen. Op de markten bestond de vrees dat het aantal banen voor januari veel hoger zou uitvallen dan 250.000.