Kroongetuige (2)

In het proces tegen de Hakkelaar is een kroongetuige ingezet. Men wil het doen voorkomen alsof dit een nog nooit eerder vertoond feit in de Nederlandse rechtspraak is. Vergeten lijkt te worden, dat in het knoeiproces tegen de zogenoemde 'verrader' Anton van der Waals in 1948 en '49 dit procédé door het openbaar ministerie al werd toegepast - om de waarheid te verdoezelen.

Zoals in het huidige proces tegen de Hakkelaar, was daar een kroongetuige - nota bene zijn voormalige Duitse baas Schreieder - die tegen Van der Waals getuigde, en die op zijn woord werd geloofd. Waardoor die Gestapo-baas vrijuit zou kunnen gaan, en Anton van der Waals ter dood kon worden veroordeeld en gebracht. Die zou dus niets meer kunnen zeggen over het Englandspiel. Waardoor het, tot op vandaag, in de Britse en Nederlandse doofpot kon blijven.

Want Anton van der Waals' actie mocht in het proces, volgens ook nog een ingreep van het OM, niet worden geplaatst in het kader van het Englandspiel, waarin hij een grote rol had gespeeld - volgens onder andere Schreieders boek Het Englandspiel.

Van der Waals' optreden kwam zo slechts als verraderlijke collaboratie met de Duitsers uit de bus. Deze nep-versie wordt in het leugenachtige boek De Verrader in 1995 nog ondersteund.

    • Charles Destrée