Kok en Klima zijn het eens over Europa

DEN HAAG, 8 FEBR. In de Europese Unie dient het werkgelegenheidsbeleid beter te worden gecoördineerd. Er moet niet meer geld uit de nationale hoofdsteden voor grote projecten naar Brussel gaan of nog meer EU-regelgeving komen, maar de EU-partners dienen hun concrete ervaringen beter uit te wisselen en meer nieuwe industriële initiatieven aan te moedigen.

Daarover zijn premier Kok en de Oostenrijkse kanselier Klima het eens, zeiden zij eergisteren na een gesprek in het Catshuis in Den Haag. Klima vindt dat in de Unie veel meer aan technologische research moet worden gedaan. De EU moet volgens hem straks wereldwijd voorop zien te lopen als informatie-samenleving.

Volgens Kok begrijpen de Europese burgers niet dat er in de EU heel veel over monetaire politiek en maar weinig over sociaal beleid wordt gesproken. Hij zei vereerd te zijn dat de sociaal-democraat Klima zijn eerste buitenlandse bezoek niet volgens traditie aan Zwitserland maar aan Nederland als EU-voorzitter had willen brengen. In hun “zeer positieve en constructieve gesprek”, dat enkele uren duurde, zijn Klima en Kok vrienden geworden, zeiden zij. De kanselier noemde Nederland en zijn flexibele arbeidsmarktpolitiek “een voorbeeld voor Oostenrijk”.