Hagemeyer vindt koper voor Union

ROTTERDAM, 8 FEBR. Het Naardense handelshuis Hagemeyer heeft fietsenfabrikant Union uit Nieuwleusen verkocht aan de Bicycle Marketing Corporation (Bimaco). Hagemeyer is geruime tijd op zoek geweest naar een koper voor de fietsenfabriek, die al in 1995 werd gedeconsolideerd.

Bimaco is een groep kleinere bedrijven in Nederland, Duitsland en België, die al activiteiten ontplooit op de tweewielermarkt. De groep telt honderd werknemers.

Hoeveel de verkoop heeft opgebracht wil Hagemeyer niet prijsgeven. “Maar het blijft binnen de voorzieningen die we daarvoor in 1995 hebben getroffen”, aldus bestuursvoorzitter A. Land.

Hagemeyer kreeg het verliesgevende Union in 1995 bezit door de overname van de handelsonderneming Borsumij-Wehry. Daarbij stelde Hagemeyer direct vast dat de fietsenfabriek, net als een aantal andere overgenomen industriële activiteiten, niet bij zijn kernactiviteiten paste.

Inmiddels zijn uit de Borusmij-boedel de textielproducenten EHCO KLM, Van der Smaal en Borsumij Textiles verkocht of beëindigd.

Union, fabrikant van Union- en Rivel-fietsen, werd vervolgens ingrijpend gereorganiseerd om het kwakkelende bedrijf geschikt te maken voor verkoop. Dat noopte de fietsenfabrikant tot extra voorzieningen, waardoor in 1996 opnieuw verlies werd geleden.

Volgens algemeen directeur H. Snellen is, op een omzet van 55 miljoen gulden, vorig jaar wel een positief bedrijfsresultaat behaald. Het jaar ervoor werd nog een operationeel verlies van anderhalf miljoen gulden geboekt. Bij Union werken 170 mensen.