GRIEKS STOOFPOTJE

Er stond een leuk stukje over de pannencollectie van de Engelse schrijfster Jeanette Winterson in de Observer. Tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van haar nieuwe boek 'Gut Symmetries' vertelde Winterson dat ze zestien jaar geleden middelbare dames verwende in ruil voor pannen van het merk Le Creuset.

Waar of niet waar, dat is nu de vraag. Wintersons uitgever bij Granta Books, Frances Coady, meldde dat Winterson voor iemand die niet van koken houdt wel een opmerkelijk grote collectie pannen heeft. Charley McLean, zeer op de hoogte van het Historische Lesbische Tijdperk, vertelde dat vrouwen al lang geleden een soort van Tupperware-alibi bijeenkomsten belegden waar keukenspullen mee naar toe werden genomen. Een woordvoerder van warenhuis Peter Jones toonde zich geschokt toen het tot hem doordrong dat zijn klanten de sauspannen voor een ander doel kochten dan voor het gebruik in de keuken. Harrods, waar men om onnaspeurbare redenen geen Le Creuset verkoopt, reageerde geamuseerd. In Nederland zijn de uitstekende Creusetpannen in goede keukenwinkels en bij de Bijenkorf zonder probleem te vinden. Een recept voor een Grieks stoofrecept voor 4 personen.

STIFADIIO

4 kippenbouten

2 uien

500 gram tomaten

2 tenen knoflook

een paar takjes tijm

100 gram feta

0,5 liter rode wijn

olijfolie

sap van 1 citroen

zout en versgemalen peper

Ontvel de tomaten en snijd ze in vieren. Snijd de gepelde uien in ringen. Verhit enkele lepels olijfolie in een pan met dikke bodem en braad de kip aan alle kanten lichtbruin. Haal de kip uit de pan en bak nu de uiringen heel licht bruin. Voeg dan de tomaten, knoflook uit de knijper, kippenbouten, wijn, tijm, het citroensap en peper en zout toe. Laat alles op een laag vuur ongeveer 30 minuten zachtjes sudderen. Leg als de kip gaar is de in stukjes gesneden feta op de stoofschotel, die nog enkele minuten met het deksel op de pan blijft staan. Zodra de kaas aan het smelten is wordt de pan op tafel gezet. Lekker bij dit gerecht: bulgur.