Deja vu

Wie op ski's van een helling glijdt staat niet stil bij de historie van deze bezigheid. Daarvoor vraagt een afdaling te veel vaardigheid. En wie de techniek goed meester is verkeert doorgaans in een staat van opwinding.

Mogelijk wordt even gelegenheid gevonden voor een pauze en kan een blik op de witte natuur worden geworpen. Misschien dat de contemplatieve rust ruimte geeft voor een ode aan Ullur en Ondurrdis, de god en godin van het skiën die in oude Scandinavische saga's voorkomen. Volgens archeologische vondsten stonden drieduizend jaar voor Christus' geboorte al mensen op zoiets als ski's. Scandinaviërs ontwierpen loopski's om over sneeuwvlakten te reizen en begonnen in de achttiende eeuw met wedstrijden. Mannen uit het Noorse Telemark toonden zelfs hoe ze met ski's aan van hellingen konden springen. Rond die tijd gleed de Oostenrijker Zdarsky op ski's van besneeuwde bergen. Snelheid was voor hem niet van belang; stijl genoot zijn voorkeur. Afdaling, slalom, reuzenslalom en super-reuzenslalom kregen na de oorlog een plaats op de Winterspelen. Skiërs bekwaamden zich in technieken om sneller te kunnen dalen. Een van de beroemdste skiërs was Jean-Claude Killy, een Fransman. Hij won vier wereldtitels en behaalde bij de Winterspelen van 1968 op drie nummers een gouden medaille. Killy is beroemd en rijk geworden. Hij is de Ullur van de Franse Alpen.