Bowie geeft voor 100 mln aan obligaties uit

NEW YORK, 8 FEBR. De Britse rockzanger David Bowie heeft deze week 55 miljoen dollar (ruim 100 miljoen gulden) binnengehaald via de uitgifte van obligaties. De rente daarover wordt betaald met toekomstige inkomsten van de verkoop van zijn muziek.

De obligaties hebben een gemiddelde looptijd van tien jaar en zijn geplaatst bij Amerikaanse en Britse financiële instellingen. Ze dragen een rente van 7,9 procent. Die wordt betaald met de altijd nog binnenkomende royalty's van een twintigtal gouden en platina platen die Bowie uitbracht vóór 1990, waaronder bijvoorbeeld “Let's Dance” en “Hunky Dory”.

Bowie, de op 8 januari zijn 50-ste verjaardag vierde met een groot concert in Madison Square Garden in New York, heeft de unieke constructie uitgedokterd met directeur David Pullman van het Amerikaanse effectenbedrijf Fahnestock. De financiële klapper was mogelijk doordat de Britse zanger in tegenstelling tot veel andere rockartiesten zelf de rechten bezit van al zijn werk.

Volgens Pullman hadden de financiële instellingen alle vertrouwen in de obligaties omdat Bowie elk jaar ten minste een miljoen albums verkoopt. De zanger zou als vijftigjarige van een bank nooit een lening van 55 miljoen dollar hebben losgekregen.

Bowie heeft naar verluidt dezer dagen nog een tweede miljoenentransactie afgesloten. (ANP)