Bekerstunt van Zwolle tegen 'sneu' Volendam

ROTTERDAM, 8 FEBR. De eerste wedstrijd in de achtste finale van de strijd om de KNVB-beker leverde gisteravond meteen een verrassing op. Eerste-divisieclub FC Zwolle schakelde met 2-1 de nummer tien uit de eredivisie, Volendam, uit.

“Het is sneu, het mag ook niet, maar zoiets gebeurt wel in bekervoetbal”, was het commentaar van verliezend trainer Hans van der Zee. Vanavond spelen twee andere clubs uit de eerste divisie, Heracles en Helmond Sport, om een plaats bij de laatste acht.

Bij Volendam deed verdediger Cees Marbus gisteravond voor het eerst mee. Hij werd in de winterstop overgenomen van Go Ahead Eagles als vervanger van Robert Molenaar die door Leeds United werd gekocht en inmiddels wekelijks furore maakt in Engeland. Marbus maakte een ongelukkig debuiut voor zijn nieuwe werkgever. De lange stopper maakte een onzekere indruk in het hart van de defensie.

Ook FC Zwolle had een nieuweling in de gelederen. Het was de vijfvoudig Fins international Jussi Nuorela. De verdediger verving Elroy Kromheer die vlak voor de winterstop zijn vierde gele kaart kreeg. De KNVB verzuimde hem te schorsen, maar tegenstander Volendam was zo vriendelijk om de voetbalbond op de fout te wijzen. Kromheer is oud-speler van Volendam.

Ook zonder de 27-jarige verdediger behaalde Zwolle een verdiende overwinning. De thuisploeg kwam na veertien minuten op voorsprong na gestuntel in de defensie van de bezoekers. De treffer kwam op naam van Harry Sinkgraven, maar het laatste tikje was van Volendammer Johan Steur. Met een harde uithaal leidde hij een minuut later de gelijkmaker in. Zwolle-doelman Henk Timmer kreeg de bal niet onder controle. Radoslav Samardzic profiteerde en bracht de stand in evenwicht.

Zwolle nam zeven minuten later opnieuw de leiding. Na een fraaie individuele actie gleed spits Jan Bruin de bal achter doelman Edwin Zoetebier. In de slotfase bracht Volendam aanvaller Hans Bond binnen de lijnen. De wispelturige spits kwam wegens vormverlies ruim anderhalf jaar niet in actie. De wissel mocht niet baten. Voor Zwolle betekende de overwinning de tweede bekerstunt op rij. In de vorige ronde was de ploeg van trainer Jan Everse op eigen veld te sterk voor eredivisionist Fortuna Sittard.