Arrestatie bij Waalse partij over smeergeld

LUIK, 8 FEBR. Justitie in Luik heeft een nieuwe arrestatie verricht in de corruptiezaak rond de Franse vliegtuigbouwer Dassault. Accountant Fernand Detaille, boekhouder van de Waalse socialisten (PS), zit sinds afgelopen donderdag vast in de gevangenis van Lantin bij Luik.

Detaille zou op de hoogte zijn geweest van de storting van vijf miljoen frank (275.000 gulden) van Dassault op een rekening van de PS. In verband met deze zaak heeft de vroegere PS-topman Spitaels zich volledig teruggetrokken als voorzitter van het Waals parlement.

Detaille is na zijn arrestatie geconfronteerd met het PS-kaderlid François Pirot, die samen met partijgenoot Merry Hermanus al ruim twee weken vast zit in verband met de smeergeldaffaire. Het bedrag van vijf miljoen frank maakt deel uit van een som van dertig miljoen frank (1,6 miljoen gulden) dat is uitbetaald aan Hermanus. Deze wordt samen met Pirot voorlopig vastgehouden.

Vorige week heeft Justitie in verband met de smeergeldzaak een voormalig luitenant-kolonel van het Belgisch leger Dewinne korte tijd aangehouden en verhoord. Hij zou via de firma Ofema België hebben bemiddeld bij de Dassault-transactie, waarbij het Belgische leger voor ruim zeshonderd miljoen gulden Mirage-straaljagers liet moderniseren en een raketafweersysteem bestelde. Dewinne werd vorige week vrijgelaten.

In totaal zou Dassault in 1989 600 miljoen frank (33 miljoen gulden) aan smeergeld hebben overgemaakt, enkele maanden na afronding van de transactie. Volgens Hermanus kwam via hemzelf 1,6 miljoen gulden bij de PS terecht. Later heeft hij deze verklaring herroepen, om deze daarna weer aan te houden. Hermanus zei na zijn arrestatie dat Spitaels op de hoogte was. (AFP, ANP)