Afgezette president Ecuador ontvlucht hoofdstad

QUITO, 8 FEBR. De afgezette president Abdala Bucaram van Ecuador heeft afgelopen nacht het presidentieel paleis in de hoofdstad Quito verlaten en is gevlucht naar zijn geboortestad Guayaquil, in het zuid-oosten van het land. Bij zijn aankomst daar herhaalde Bucaram evenwel dat hij vastbesloten is zijn de macht te houden en hij zei het land voortaan vanuit Guayaquil te willen besturen.

Bucaram vertrok naar Guayaquil - waar hij burgemeester was voordat hij in juli vorig jaar tot president werd gekozen - nadat eerder op de dag de Ecuadoraanse minister van Defensie, generaal Victor Bayas, de noodtoestand had uitgeroepen wegens de aanhoudende protesten tegen de president. Dat betekent dat alle constitutionele rechten van de burgers zijn opgeschort.

Het parlement besloot Bucaram donderdag af te zetten wegens “fysieke en geestelijke ombekwaamheid” maar hij weigerde het presidentiële paleis te verlaten. Intussen hebben de parlementsvoorzitter en de vice-presidente zich aangediend als de rechtmatige opvolger van Bucaram. “De maatregel is nodig om de rust in het land en de democratie te waarborgen”, zei generaal Bayas over het uitroepen van de noodtoestand. Eerder waren in de hoofdstad Quito en de kuststad Guayaquil betogers de straat opgegaan om het aftreden van Bucaram te eisen. Bij gevechten tussen politie en betogers in de buurt van het presidentiële paleis werd volgens berichten een vrouw gedood. De oproerpolitie schoot met traangasgranaten op betogers om ze te verdrijven van het plein voor het paleis. Bij de demonstraties in Guayaquil vielen minstens twee gewonden.

De protesten richten zich vooral op de bezuinigingsmaatregelen die de in juli gekozen president wilde doorvoeren. Het zijn die maatregelen, met prijsverhogingen van gas en elektra tot 200 procent en van het openbaar vervoer tot 60 procent, die tot publieke woede hebben geleid. De volkswoede mondde woensdag uit in een massale staking van 48 uur, waarbij twee miljoen betogers in het hele land de straat opgingen. Volgens opiniepeilingen heeft Bucaram nog maar de steun van 15 procent van de Ecuadoranen.

Bucaram trachtte op de valreep nog de crisis op te lossen door vier belangrijke ministers te ontslaan en de helft van de bezuinigingen terug te draaien. (Reuter, AFP)