Zajedno kondigt einde protestacties in Belgrado aan

PARIJS/BELGRADO, 7 FEBR. De Servische oppositiecoalitie Zajedno wil haar dagelijkse protestacties in Belgrado beëindigen als het Servische parlement dinsdag het wetsontwerp aanneemt over de erkenning van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 17 november.

Dat heeft gisteren Vuk Draškovic gezegd, een van de drie leiders van Zajedno. Hij zei wel dat Zajedno nog een amendement op het wetsontwerp wil indienen. De wet erkent de zege van de oppositie in veertien Servische steden, maar volgens Zajedno zijn er nog twee steden - Novi Beograd en Mladenovac - waar ze heeft gewonnen. Als het wetsontwerp dinsdag wordt aangenomen, moet er volgens Draškovic een dialoog tussen Zajedno en de door president Miloševic geleide regeringscoalitie op gang komen.

Na de aankondiging van Miloševic dat de door zijn bewind geannuleerde verkiezingszege van Zajedno in de veertien steden alsnog wordt erkend, hebben de leiders van Zajedno aanvullende eisen gesteld waaraan moet worden voldaan voordat ze hun massa-acties staken: er moet persvrijheid komen en de functionarissen die verantwoordelijk zijn voor het politiegeweld tegen betogers moeten worden geïdentificeerd en bestraft. Volgens Vesna Pešic, een van de andere leiders van Zajedno, zijn dat echter geen voorwaarden voor de beëindiging van de demonstraties. “Op het moment waarop we al onze mandaten terugkrijgen, begint onze strijd voor vrije media”, zo zei ze gisteren.

Draškovic, Pešic en Zoran Djindjic, de derde leider van Zajedno, bezochten gisteren Parijs op uitnodiging van de Franse regering, die daarmee symbolisch haar steun voor de Servische oppositie wilde uiten. De drie Servische oppositieleiders spraken in Parijs met minister van Buitenlandse Zaken Hervé de Charette.

De president van Joegoslavië, Zoran Lilic, drong gisteren tijdens een toespraak in Kosovo aan op een dialoog tussen het Servische bewind en Zajedno. De belangrijkste taak voor de naaste toekomst is het herstel van de economie, zei hij. “Daarvoor is consensus van alle partijen nodig, en dat moet worden geaccepteerd door alle verantwoordelijke leiders van de belangrijkste partijen in Servië en Montenegro”, aldus Lilic. Zijn uitlating wordt gezien als een indicatie dat Miloševic voor een dialoog met Zajedno is. (Reuter, AP, AFP)