Varkenspest breidt zich uit, slacht begonnen

DEN HAAG, 7 FEBR. Alle varkens van zestig bedrijven in een straal van twee kilometer rond de met varkenspest besmette bedrijven in de Peel worden geslacht en vernietigd. De maatregelen zijn gisteren door minister Van Aartsen (Landbouw) bekendgemaakt. Het gaat om dertigduizend met varkenspest bedreigde dieren. Inmiddels heeft de ziekte zich verspreid over vier bedrijven in de Peel.

Volgens het ministerie van Landbouw is het nodig om “zeer rigoureuze maatregelen” af te kondigen om te voorkomen dat de zeer besmettelijke varkensziekte zich verder zal verspreiden.

Afgelopen dinsdag werd bij een bedrijf in het Brabantse Venhorst voor het eerst sinds 1992 in Nederland een geval van klassieke varkenspest geconstateerd.

Varkensbedrijven die zich binnen een straal van twaalf kilometer van de besmette bedrijven in de Peel bevinden zijn 'ingesloten'. Dat betekent dat geen enkel dier in of uit het bedrijf mag. Verder is er voor minimaal dertig dagen in het gebied een vervoersverbod van kracht geworden voor mest en varkens, koeien, schapen, geiten en paarden. Ook veewagens die als praalwagens voor de carnavalsoptocht zijn ingericht, mogen niet de weg op. Slachthuizen in Son en Breugel, Emmen en Druten waar varkens van de besmette bedrijven zijn geslacht zijn op last van het ministerie gesloten.

Niet bekend