Uitzendbureaus boeken winst op kalm Damrak

AMSTERDAM, 7 FEBR. Op een kalme en iets hogere Amsterdamse effectenbeurs stonden de uitzendbureaus vanmorgen in de belangstelling. Randstad en Vendex, dat met Vedior/ASB grote belangen in het uitzendwezen heeft, boekten forse koersstijgingen.

AMSTERDAM Het AEX koersgemiddelde van belangrijkste aandelen noteerde omstreeks het middaguur 1,68 punten hoger op 688,90. De uitzendbureaus profiteerden van de goede resultaten van het Amerikaanse Manpower, het grootste bedrijf in de branche. Daarnaast kwamen er berichten dat de Franse uitzendmarkt aantrekt. Zowel Randstad als Vendex heben daar actviteiten. Randstad klom 6,90 gulden naar 134,90 en Vendex 3,10 gulden tot 82,80. Het op de lokale markt genoteerde Content steeg met 1,10 naar 61,50.

De handel was verder in afwachting van de Amerikaanse werkloosheidscijfers, die in de middag worden verwacht. Te grote banengroei in de VS kan de angst voor inflatie doen herleven. “Je proeft dat beleggers nu nog even de kat uit de boom kijken”, aldus een commissionair.

Het hogere koersgemiddelde was vooral te danken aan de verdere opmars van de dollarkoers. Ook het hogere slot op Wall Street zorgde voor ondersteuning van de aandelenkoersen in Amsterdam.

Philips en Koninklijke Olie, twee bedrijven die volgende week jaarresultaten bekendmaken, leverden elk drie dubbeltjes in op respectievelijk 74,10 gulden en 331,20. Opmerkelijk was de koerswinst van Nutricia, dat eerder deze week met de schrik vrijkwam in een Britse salmonella-affaire. Het concern meldde vanmorgen dat de voorgenomen activiteitenruil met Friesland Dairy Foods is afgeketst.

“We dachten allemaal dat Nutricia een tik zou oplopen, maar het tegendeel is het geval”, aldus een handelaar. Nutricia klom 6,70 naar 277 gulden.

ABN Amro leed geen schade van de publiciteit over de fraude op een Amsterdams bijkantoor. Het aandeel klom 3 dubbeltjes naar 124,20. Op de lokale markt boekten AND en Landré & Glinderman winst. Beide bedrijven presenteerden na het sluiten van de beurs fraaie jaarcijfers.

De Amerikaanse dollar heeft gisteren de opmars hervat na de stabiele koersontwikkeling eerder deze week. Op de Europese valutamarkten bereikte de koers vanmorgen tegenover de Japanse yen en de meeste Europese valuta's het hoogste niveau in jaren.

De waardestijging van de dollar zal morgen waarschijnlijk aan de orde komen op een vergadering van de ministers van Financiën van de zeven grootste industrielanden (G-7) in Berlijn. De Europese landen lijken in het algemeen weinig moeite te hebben met de opmars van de dollar omdat hun export daardoor goedkoper wordt.

NEW YORK De effectenbeurs in New York is gisteren tot rust gekomen na de koersverliezen van de voorgaande dag. Het Dow Jones-koersgemiddelde kwam lange tijd nauwelijks in beweging, maar wist de dag toch nog af te sluiten met een winst van 26,17 punten (bijna 0,4 procent) op 6773,07.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio sloot voor de derde achtereenvolgende dag lager. Het Nikkei-koersgemiddelde van de 225 belangrijkste fondsen daalde met 171,39 punten (0,95 procent) tot 17.867,04. Vooral aandelen van bouwondernemingen stonden onder druk.