Uitschakeling Real morele zege Robson

ROTTERDAM, 7 FEBR. Barcelona heeft zich gisteravond geplaatst voor de kwartfinales van het Spaanse bekertoernooi. De ploeg van trainer Bobby Robson hield aartsrivaal Real Madrid in de tweede wedstrijd op 1-1. Het eerste duel had Barcelona vorige week in eigen stadion met 3-2 gewonnen.

Voor trainer Robson betekende het gelijke spel van gisteravond een morele overwinning. Hij wordt in de Spaanse pers bekritiseerd om het wisselvallige spel van Barcelona. Sommige kranten hebben al gemeld dat Robson volgend seizoen moet plaatsmaken voor Van Gaal. De trainer van Ajax zou inmiddels een voorcontract hebben getekend als manager van de Catalaanse club. In dat geval zou coach Robson te allen tijde kunnen worden vervangen door Van Gaal. De Nederlandse coach heeft alleen bevestigd dat hij volgend seizoen bij een Europese topclub aan de slag gaat.

Gezien de resultaten van Barcelona hoeft Robson zich voorlopig weinig zorgen te maken. De club maakt nog steeds aanspraak op de landstitel, met vijf punten achterstand op Real. Bovendien heeft Barcelona zich geplaatst voor de kwartfinales van het Europa Cup 2-toernooi. De uitschakeling van de aartsrivaal uit Madrid in de Spaanse bekerstrijd zal de kritiek op Robson voorlopig doen verstommen.

In de beladen wedstrijd in het Madrileense Bernabeu-stadion deelde arbiter Diaz Vega gisteren twaalf gele kaarten uit, waarvan vijf voor spelers van Barcelona. Aanvoerder Hierro van Real kreeg twee gele kaarten en moest halverwege de tweede helft voortijdig naar de kant. Op dat moment leidde Barcelona met 1-0.

In de eerste helft had Real een groot veldoverwicht, maar de thuisclub stuitte telkens op doelman Baia van Barcelona. In de tweede helft kon Real het hoge tempo niet volhouden. Barcelona kreeg greep op het middenveld en had pech dat twee schoten van Ronaldo op de paal belandden. De jonge Braziliaan was gisteravond bij vlagen onnavolgbaar met zijn doelgerichte acties.

Ronaldo was indirect verantwoordelijk voor het belangrijke uitdoelpunt van Barcelona. Zijn schot werd door de Braziliaan Carlos halverwege de tweede helft in het eigen Madrileense doel geschoten. Na de 1-0 achterstand moest Real (zonder Hierro) twee keer scoren om Barça uit te schakelen. Tien minuten voor tijd bracht de Kroaat Suker de stand in evenwicht. Hij scoorde uit een penalty. In een zenuwslopende slotfase bleef Barcelona met pijn en moeite op de been.