Tegenover Javier Solana; Turkije koppelt uitbreiding EU en NAVO

ANKARA, 7 FEBR. Turkije zal zijn veto uitspreken tegen uitbreiding van de NAVO als het zelf niet wordt opgenomen in de uitbreidingsplannen van de Europese Unie. Dat heeft de Turkse president, Süleyman Demirel, gisteren meegedeeld aan de secretaris-generaal van de NAVO, Javier Solana.

“De president heeft (Solana) meegedeeld dat de Turkse publieke opinie zich niet zal kunnen opstellen achter uitbreiding van de NAVO in het licht van een uitbreiding van de EU die Turkije niet omvat”, aldus een bekendmaking van het Turkse presidentschap. “De president heeft gezegd dat Turkije zal moeten worden opgenomen op het Europese familieportret tijdens de EU-top in Amsterdam in juni”, aldus het communiqué.

Demirel schaarde zich daarmee achter een eerder dergelijk dreigement van vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken Tansu Çiller. Ook de moslim-fundamentalistische premier Necmettin Erbakan onderstreepte gisteren tegenover Solana dat dit niet alleen Çillers positie is, maar het standpunt van de Turkse regering.

Solana zei gisteren op een persconferentie na zijn besprekingen met de Turkse leiders “goede nota te nemen van hun zorgen”. Maar, zo voegde hij eraan toe, “ik ben alleen maar secretaris-generaal van de NAVO. Ik kan geen actie ondernemen in de Europese Unie.”

Hij zei ook nog altijd niet te geloven dat Turkije uitbreiding van de NAVO met Oosteuropese landen met een veto zal treffen. “Ik heb exact dezelfde positie als gisteren”, zei hij. Bij zijn aankomst in Ankara zei Solana woensdag “niet te geloven dat Turkije wat ook maar met zijn veto zal blokkeren. Het besluit tot uitbreiding van de NAVO is genomen door de zestien leden van de alliantie”. Ten aanzien van het Turkse conflict met de West-Europese Unie (WEU), waarvan Turkije eveneens volledig lid wil worden, suggereerde Solana dat Turkije zou kunnen meedoen aan militaire operaties van de WEU waarbij NAVO-wapens worden gebruikt.

Washington liet gisteren weten niet te kunnen geloven dat Turkije uitbreiding van de NAVO zou blokkeren. “Het is niet gepast de twee zaken (EU en NAVO) te koppelen”, aldus een woordvoerder van het State Department. Maar hij herhaalde tegelijk een oproep aan de EU “Turkije te verankeren in de Europese instituties.” (AFP, Reuter, AP)