Straatgevechten in Zuid-Afrika

JOHANNESBURG, 7 FEBR. Zeker vier mensen zijn gisteren om het leven gekomen en meer dan 200 gewond, aldus het Zuidafrikaanse persbureau SAPA, bij straatgevechten tussen politie en demonstranten, voornamelijk arme kleurlingen, in zuidwestelijke voorsteden van de Zuidafrikaanse stad Johannesburg.

De demonstranten blokkeerden wegen en probeerden het openbaar vervoer stil te leggen en winkels en scholen te sluiten uit protest tegen discriminatie door het nieuwe, zwarte leiderschap. De organisatoren hadden beloofd dat hun protesten vreedzaam zouden verlopen, maar hun acties ontaardden al snel in felle botsingen met de politie. De kleurlingen stellen dat zwarten die huur en elektriciteit niet betalen vrijuit gaan, maar dat zij uit hun woningen worden gezet. (Reuter, AP)