Springdance in Utrecht voortaan om de twee jaar

UTRECHT, 7 FEBR. Het internationale dansfestival Springdance in Utrecht zal voortaan niet jaarlijks maar om de twee jaar worden gehouden. Dat zei gisteren de nieuwe algemeen directeur en artistiek leider, de Vlaming Guy Gypens, bij de presentatie van het programma van Springdance 1997, dat van 18 tot en met 30 april wordt gehouden.

In de tussenliggende jaren wordt een bescheidener evenement georganiseerd. Dit biedt een werk- en speelplaats aan jonge choreografen en (bijna) afgestudeerde dansers uit binnen- en buitenland. Gypens staat een 'kunstenaarsfestival' voor ogen, “met tijd voor de kunstenaar en tijd voor het publiek, een combinatie van (co-) produceren en presenteren, met een brede programmering van kleine en grote produkties, van nieuwe en oude gezichten.”

Het festival bestaat ruim vijftien jaar en heeft vele koerswijzigingen gekend. Geldgebrek én het Kunstenplan 1997-2000 noopten Gypens te kiezen voor een tweejaarlijkse editie, alternerend met het Holland Dance Festival in Den Haag. Waar mogelijk wordt rekening gehouden met elkaars programmering.

Springdance 1997 opent met Bound to Please, een nieuwe produktie van DV8 Physical Theatre uit Engeland, dat voor de derde keer in het festival optreedt. Verder zal er werk te zien zijn van gevestigde choreografen als Anne Teresa De Keersmaeker en van jong talent. Er worden nieuwe producties verwacht van Jonathan Burrows, die een vervolg brengt van The Stop Quartet: Quintet, Jan Fabre, Andrea Leine en Harijono Roebana. Josef Nadj presenteert in Le Cri du Caméléon studenten van een circusopleiding en Michael Laub brengt met zijn groep Remote Control de wereldpremière van Planet Lulu.

Nieuw is het Bal Moderne, waar bezoekers onder leiding van choreografen als Hans Tuerlings zelf enkele korte choreografieën instuderen.

Ook Springdance Cinema wordt een tweejaarlijks evenement. Dit jaar worden in de randprogrammering alleen een aantal documentaires in filmtheater 't Hoogt vertoond. Aan de Universiteit van Utrecht worden in het kader van een Studium Generale drie lezingen gehouden, waarin de regisseur Jan Ritsema met choreografen over hun werk praat.

Het was Guy Gypens als Vlaming opgevallen dat Nederlanders zich zo somber uitlaten over de danskunst. Hij daarentegen constateert de aanwezigheid van talent en kwaliteit. Het zou mooi zijn, zei hij, als die positieve benadering zou resulteren in een reeks inspirerende festivals.

    • Caroline Willems