Skiër Aamodt wint combinatie

SESTRIERES, 7 FEBR. De Noorse skiër Kjetil André Aamodt is gisteravond in het Italiaanse Sestrières wereldkampioen geworden op het onderdeel combinatie. De Zwitser Kernen kreeg de zilveren medaille, de Oostenrijker Mario Reiter won brons. De combinatie bestaat uit de onderdelen afdaling en slalom.

De nieuwe discipline werd voor het eerst in de WK-historie op één dag afgewerkt. In Sestrières wordt ook bij kunstlicht geskied.

De zege van Aamodt bevestigde de kwaliteit van het Noorse alpine-skiën. Een dag eerder had zijn landgenoot Skaardal gezegevierd op de Super-G, de discipline die Aamodt vijf jaar geleden in Albertville een olympische gouden medaille opleverde. De 25-jarige Noor is een van de meest veelzijdige skiërs in het circuit. In 1993 werd Aamodt wereldkampioen op de slalom en reuzenslalom. Momenteel is hij leider in het wereldbekerklassement.

Op de piste van Kandahar Banchetta werd Aamodt gisteren de kampioen van de regelmaat. Na de afdaling was hij tweede achter de Oostenrijkse specialist Franz, die verder geen rol van betekenis zou spelen. In de eerste manche van de slalom zakte Aamodt naar de derde plaats. Hij moest Kjus en Kernen, beiden gedeeld derde op de afdaling, voor zich dulden. In de laatste manche van de slalom stelde Aamodt de eindzege veilig.

De wereldkampioen gaf na afloop een verklaring voor zijn sterke tweede manche. “Ik was erg boos na het eerste deel van de slalom. Daarom zette ik alles op alles in de laatste manche. Dat heeft me aan goud geholpen.” (ANP)