Recht op sperma van overleden man

LONDEN, 7 FEBR. Een Britse rechtbank heeft gisteren beslist dat de 32-jarige weduwe Diane Blood het recht heeft te proberen door middel van een IVF-behandeling zwanger te worden van haar overleden man, wiens sperma in een ziekenhuis wordt bewaard. De HFEA, de Britse overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de controle op IVF, heeft Blood tot nu toe het sperma geweigerd, omdat haar man geen schriftelijke toestemming heeft gegeven voor het gebruik ervan.

De HFEA verbiedt IVF-behandelingen als een overleden donor daarvoor die schriftelijke toestemming niet heeft gegeven.

Europese wetgeving staat echter medische behandeling in andere EU landen toe en de rechter oordeelde gisteren dat de HFEA daarin zou moeten toestemmen. De HFEA, die bang is dat toestemming in deze zaak een precedentwerking zal hebben, besluit eind deze maand of het sperma aan Blood wordt afgestaan. (Reuter)