Philips komt met duurzame batterijen

ROTTERDAM, 7 FEBR. Philips Lighting brengt volgende maand een wegwerpbatterij op de markt die - onder zware belasting - twee keer zo lang meegaat als gangbare batterijen. De techniek is door Matsushita ontwikkeld en de batterij zal door een joint-venture van de twee concerns in het Belgische Tessenderlo worden geproduceerd.

Over de prijs van de nieuwe PowerLife batterij doet Philips nog geen mededelingen. Zeker zal die laag genoeg zijn om Philips' Europese marktaandeel op het gebied van batterijen, dat 12 procent is, te vergroten. De nieuwe batterijen verschijnen voorlopig alleen in de formaten LR6 en LR03, de gewone en de kleine penlite.

Philips Lighting ziet de PowerLife als een technische doorbraak vergelijkbaar met de ontwikkeling van de QL-lamp (1991) of de halogeen-lamp (1964). Maar het bedrijf geeft toe dat het verschil met andere batterijen alleen onder zware belasting (zoals van speelgoedmotoren of continu brandende zaklampen) tot uitdrukking komt. In elektrische klokken is het voordeel nauwelijks zichtbaar.

De nieuwe batterij is een verbeterde uitvoering van de bekende alkaline batterij die al een aanpassing was van de gewone, nog steeds verkochte zink-koolstof batterij. De zink-koolstof batterij is de directe afstammeling van het Leclanché-element. Hij heeft een centrale kathode van geperst koolstof- en bruinsteenpoeder (mangaandioxide) in een bakje zink (de anode) dat is gevuld met een gelei-achtige chloride-oplossing (de 'elektrolyt').

In de alkaline batterij is de chloride-elektrolyt vervangen door kaliloog en zijn anode en kathode van plaats verwisseld. Het massieve zink werd vervangen door een pasta van zinkpoeder.

In de nieuwe PowerLife-batterij zijn door gebruik van geëxpandeerd grafiet de eigenschappen van de kool-bruinsteenkathode verbeterd. De verliesgevende inwendige weerstand van de batterij werd ermee verlaagd. Matsushita zal binnenkort dezelfde techniek voor zijn Panasonic-batterijen gebruiken.