Nuis wil vaste boekenprijs versoepelen

AMSTERDAM, 7 FEBR. Staatssecretaris Nuis (Cultuur) heeft bekend gemaakt dat hij, in samenwerking met minister Wijers van Economische Zaken, werkt aan 'versoepeling en modernisering' van de vaste boekenprijs-regeling. De uitwerking hiervan wordt volgens een woordvoerder van Nuis volgende maand bekend gemaakt.

Eerder had de staatssecretaris gesteld dat de vaste boekenprijs ongewijzigd zou blijven tot 2005.

Nuis reageert op een advies dat Carl Otto Lenz, advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie gisteren heeft uitgebracht. Dit advies was gevraagd door de arrondissementsrechtbank in Amsterdam naar aanleiding van de rechtszaak die de Koninklijke Vereniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels (KVB) had aangespannen tegen de Free Record Shop (FRS). Aanleiding was de verkoop, door de FRS, van titels van onder anderen Youp van 't Hek en Emile Ratelband onder de vastgestelde prijs. Volgens de KVB handelde de FRS daarmee in strijd met het Reglement Handelsverkeer van Boeken; de FRS stelde dat dit Reglement in strijd is met de Europese mededingingsregels en dat de boekenprijs onderdeel vormt van een onwettig kartel. Volgens de KVB is ze vrijgesteld van de mededingingsregels op grond van een aanmelding bij de Europese Commissie uit 1962. Die is door de Commissie echter nooit bevestigd of afgewezen.

Advocaat-generaal Lenz stelt nu in zijn advies aan het Hof dat de vrijstelling van de mededingingsregels van de KVB nog steeds geldig is, in zoverre het Reglement uit 1962 is gehandhaafd. In 1978 en 1993 heeft de KVB het reglement echter gewijzigd. Volgens Lenz heeft hij, in een vergelijking tussen de Reglementsversies van 1962 en 1993 'slechts één wijziging kunnen constateren die het reglement 'merkbaar' restrictiever maakt.' Een dergelijke wijziging, zou, volgens de advocaat-generaal, echter aanleiding kunnen zijn om de geldigheid van het oude kartel 'in zijn geheel' te laten vervallen. Zelf doet Lenz daarover geen uitspraak, de zaak komt opnieuw terecht bij de rechtbank in Amsterdam.

Door de complexiteit van de uitspraak van Lenz hebben zowel de KVB als de FRS verheugd gereageerd op het advies. Volgens A. Hulskamp, directeur van de KVB “volgt het precies wat wij altijd al hebben gezegd.” Over de reglementswijzigingen van 1978 en 1993 maakt hij zich geen zorgen, omdat die “altijd bij het Europese Hof zijn aangemeld.” Mr. Bousie, advocaat van de FRS stelt dat “de advocaat-generaal heel uitgesproken is in deze kwestie. Wanneer er sprake is van verzwaring van het kartel, vervalt de voorlopige geldigheid.” Ook Bousie is zich er van bewust dat over dit punt de Nederlandse rechter nog moet oordelen. Het advies van de advocaat-generaal is voor het Hof niet bindend, maar wordt in veel gevallen wel overgenomen. In de zaak Bosman, waarin de Belgische voetballer Jean-Marc Bosman het Europese transfersysteem aanvocht, vormde het advies van advocaat-generaal Lenz de opmaat tot afschaffing van dit systeem.