Nederland zit met wetenschappelijke artikelen in top-10

ROTTERDAM, 7 FEBR. Nederlandse onderzoekers namen tussen 1981 en 1994 twee procent van de publicaties in internationale wetenschappelijke tijdschriften voor hun rekening. Nederland bezet daarmee de tiende plaats op de ranglijst van meest publicerende landen. De Nederlandse publicaties komen echter met relatief weinig geld tot stand en hebben vaak meer invloed dan de artikelen uit landen die meer publiceren.

Sterrenkunde, materiaalwetenschappen, wiskunde, chemie, microbiologie, natuurkunde en landbouwkundig onderzoek zijn de wetenschapsdiciplines waarbij Nederland in de top-5 van invloedrijkste landen verschijnt.

Dit schrijft wetenschapsonderzoeker Robert M. May van het Britse Office of Science and Technology in het vandaag uitgekomen nummer van het Amerikaanse tijdschrift Science. May gebruikte het gegevensbestand van de Science Citation Index, waarin alle publicaties in enkele honderden wetenschappelijke tijdschriften worden geïndexeerd. De Science Citation Index houdt ook de aantallen citaties bij door te registreren naar welke voorgaande artikelen onderzoekers in hun nieuwe publicaties verwijzen. May analyseerde een bestand van 8,4 miljoen tussen 1981 en 1994 verschenen artikelen en 72 miljoen verwijzingen naar die artikelen.

De meeste publicaties kwamen uit de Verenigde Staten (lijstaanvoerder met 35%), gevolgd door Groot-Brittannië (8%), Japan, Duitsland, Frankrijk, Canada, Italië, India, Australië en dan Nederland (2%). De Verenigde Staten zijn niet alleen op aantallen publicaties, maar ook op aantallen citaties onverslaanbaar. Bijna de helft (49%) van alle citaties zijn verwijzingen naar Amerikaanse publicaties. 2,2 procent van de citaties verwijst naar Nederlands onderzoek.

De invloed van onderzoek uit een land komt beter tot zijn recht als het aantal verwijzingen wordt gedeeld door het aantal publicaties. Nederland stijgt dan naar de zesde plaats. Elk Nederlands artikel levert gemiddeld 1,10 citaties op. De VS gaan hier nog steeds aan kop (1,42 citaties per artikel). De Amerikanen verliezen hun leidende positie pas als de prestaties worden gerelateerd aan inwoneraantal. Dan verschijnt Zwitserland op kop, gevolgd door Israel, Zweden, Denemarken en Canada. Nederland volgt op een zesde plaats. De VS zijn negende.

De pope zou zó in de opera een indrukwekkende sterfscène kunnen vertolken in Boris Godoenov. Veel van wat hij zingt lijkt ook muziek uit Boris. Beter gezegd: Boris Godoenov is goeddeels kerkmuziek. En alles wat in andere Russische opera's zo aan Boris doet denken, is Russische orthodoxie. Voor Russische opera hoeft de metropoliet dus niet naar het Mariinski.