Nederlaag voor premier Slovenië

LJUBLJANA, 7 FEBR. De Sloveense premier, Janez Drnovšek, is er gisteren niet in geslaagd het vertrouwen van het parlement in zijn regering te verkrijgen. Hij gaat nu proberen binnen tien dagen een nieuw kabinet te vormen.

Bij de vertrouwensstemming in het parlement staakten gisteren de stemmen: 45 parlementariërs stemden voor, de 45 anderen tegen de nieuwe regering. Na de verkiezingen van november vorig jaar beschikken de partijen waarmee Drnovšek - premier sinds 1992 - een coalitieregering wil vormen en de oppositie elk over precies evenveel stemmen. Die patstelling werd doorbroken toen begin januari één christen-democratische opposant naar het kamp van Drnovšek overliep - volgens de oppositie was hij met grof geld omgekocht - als gevolg waarvan de demissionaire premier opdracht kon krijgen een nieuwe regering te vormen. Maar gisteren waren de twee kampen weer in evenwicht.

Drnovšeks afgewezen regering is een coalitie van zijn eigen partij, de liberaal-democraten, met de ex-communistische ZLSD, de bejaardenpartij DeSUS, de rechtse Sloveense Nationale Partij SNS en de twee vertegenwoordigers in het parlement van de etnische minderheden. Voor de stemming van gisteren had de premier een dringend beroep op de oppositie gedaan om zijn regering te steunen en had ook besprekingen aangeboden over concessies aan de oppositie. Maar de leider van Sloveense Lente, zoals de samenwerkende oppositiepartijen zich noemen, Marjan Pobodnik, leider van de Sloveense Volkspartij SLS, wees het aanbod af. Volgens hem is Drnovšek niet in staat hervormingen door te voeren die de toetreding van Slovenië tot de Europese Unie kunnen garanderen. Zowel Drnovšek als Pobodnik verklaarde zich gisteren verrast door de uitslag van de stemming in het parlement.

Als de tweede poging van premier Drnovšek over rond tien dagen ook mislukt, kan hij het parlement vragen zich uit te spreken over elke individuele minister en die kandidaten vervangen die door het parlement of door parlementscommissies worden afgewezen. Als dat niet resulteert in een nieuwe regering, moet president Milan Kucan een nieuwe formateur aanwijzen. Dat wordt vrijwel zeker oppositieleider Pobodnik. Overigens zijn in het kabinet dat Drnovšek gisteren presenteerde, rond de helft van alle ministers door parlementscommissies afgewezen; Drnovšek had echter alle afgewezen ministers gehandhaafd. (Reuter)