Mobutu zoekt geen hulp van Marokko

KINSHASA, 7 FEBR. De Zaïrese president Mobutu Sese Seko heeft vandaag ontkend dat hij militaire hulp zoekt van zijn oude bondgenoot Marokko bij het onderdrukken van een rebellie in het oosten van het land.

“Ik ben hier niet gekomenom militaire hulp te vragen, in tegenstelling tot wat u hebt geschreven”, zei Mobutu tegen verslaggevers op de luchthaven van Marokkaanse hoofdstad Rabat, kort voordat hij naar Zaïre vertrok.

Mobutu kwam maandag in Marokko aan uit Frankrijk, waar hij een behandeling heeft ondergaan voor prostaatkanker.

Zaïre heeft gisteren instemmend gereageerd op een Amerikaanse oproep aan buurlanden om buiten het conflict in Zaïre te blijven. Behalve de Verenigde Staten hebben ook Frankrijk en België hun bezorgdheid over de revolte in Oost-Zaïre uitgesproken. Deze landen vrezen dat de rebellie uitgroeit tot een regionaal conflict in het hart van Afrika.

De rebellen van de Democratische Alliantie voor de bevrijding van Congo Zaïre blijven intussen oprukken. Gisteren hebben officiële Zaïrese defensie-woordvoerders de val van de plaats Shabunga bevestigd. Volgens de zegslieden heeft de val van Shabunga slechts geringe waarde omdat er zich maar weinig Zaïrese regeringstroepen in het gebied bevinden.

De Zaïrese defensie-woordvoerders hebben verder toegegeven dat de rebellen oprukken in de mineraalrijke provincie Shaba, in het zuiden van Zaïre, en dat de plaats Kalemie daar in hun handen is gevallen. Maar ze ontkennen met kracht dat de rebellen de stad Lubutu, op de weg naar Kisangani, naderen en dat ze naar Isoro in het noordoosten oprukken. (Reuter)