'M' vaart uit

Undercover of bovenwater: wat moet 's lands hoogste spion bij het bergings- en sleepvaartbedrijf Smit Internationale? Ex-marineman Buis kiest na anderhalf jaar als de Nederlandse 'M' voor ouderwetse Hollands Glorie boven groeisectoren als de bestrijding van criminele infiltratie bij de overheid.

In Rotterdam en omstreken zijn ze wel iets gewend: een ex-generaal leidt de politie, een ex-hoogleraar is burgemeester, transportbedrijf Nedlloyd wordt bestuurd door een voormalige verzekeraar, de baas van conglomeraat Internatio-Müller komt van Philips, maar is vooral bekend van zijn bijbaan bij de KNVB en de strijd om de voetbaluitzendrechten.

“Het zeegat lokt en het grote geld lonkt” zei Buis' huidige baas, minister Dijkstal, tegen De Telegraaf. De minister kan het weten. Hij heeft vorig jaar laten inventariseren wat de overheid en verzelfstandige overheidsdiensten, van de ministeries tot De Nederlandsche Bank, nu eigenlijk betalen aan hun topmanagers. En van sommige bedragen was hij geschrokken. De Smit-top verdient zo'n half miljoen gulden (inclusief pensioenpremie) per man, ongeveer het gemiddelde van de inventarisatie van Binnenlandse Zaken.

Smit Internationale is voor 80 procent in handen van twee grootaandeelhouders: Nedlloyd, die wel van zijn belegging afwil, en de familie Van Beuningen, die misschien ook wel eens iets leuks met het familiekapitaal wil doen. Is Smit rijp voor de sloop van beursraiders? Deigt een entering buitengaats? Als ondernemer mag Buis geen sterke papieren hebben, als trouble shooter in letterlijke zin gaat hij een gouden toekomst tegemoet.

    • Menno Tamminga