Kamerlid Vreeman naar Zaanstad

DEN HAAG, 7 FEBR. R.L. Vreeman, Tweede-Kamerlid voor de Partij van de Arbeid en waarnemend voorzitter van de PvdA, wordt de nieuwe burgemeester van Zaanstad. Het kabinet zou vandaag zijn voordracht bekendmaken.

Vreeman wordt de opvolger van mevrouw J. Bruinsma-Kleijwegt, die vorig jaar juni aftrad na voortdurende conflicten met haar collega-bestuurders in de gemeente.

Vreeman is nog geen drie jaar Tweede-Kamerlid. De voormalige voorzitter van de Vervoersbond gaf eerder publiekelijk te kennen dat het Kamerlidmaatschap hem tegenviel. Hij werd in de PvdA-fractie gerekend tot de klassieke sociaal-democraten, die stelling namen tegen neoliberale tendensen in de partij.

Met F. Rottenberg was hij sinds 1992 duo-voorzitter van de PvdA. Na het uitvallen van Rottenberg wegens ziekte is Vreeman sinds vorig jaar fungerend voorzitter.

Het partijcongres van de PvdA kiest Vreeman volgende week zo goed als zeker als vice-voorzitter van de Partij van de Arbeid. Hij is de enige kandidaat voor de functie. Vreeman wordt dan de tweede man in de partijorganisatie, achter Tweede-Kamerlid K. Adelmund, die hoogstwaarschijnlijk wordt gekozen als de nieuwe voorzitter. Net als Vreeman is Adelmund afkomstig uit de vakbeweging.

Vreeman, die arbeidspsychologie studeerde en in Delft promoveerde in de technische wetenschappen, begon zijn loopbaan in de vakbeweging als algemeen secretaris van het NVV-jongerencontact. Hij was daarna beleidsmedewerker bij de Industriebond NVV en die van het FNV en uiteindelijk voorzitter van de Vervoersbond.