Hogere winst Solvay via extra baten

Het Belgische chemie- en farmacieconcern Solvay heeft de nettowinst vorig jaar met 9 procent zien stijgen van 12,5 miljard frank tot 13,6 miljard frank (740 miljoen gulden). Zonder buitengewone baten zou de winst echter met 8 procent zijn gedaald tot 11,5 miljard frank (625 miljoen gulden), zo heeft het concern donderdag bekendgemaakt.

Het saldo van uitzonderlijke baten en lasten was vorig jaar 2,1 miljard frank positief. Het grootste deel van dat bedrag kwam van de verkoop van de belangen op het gebied van veterinaire gezondheidszorg aan American Home Products. Die transactie omvat ook activiteiten van Solvay Duphar in Weesp.

De verslechtering van het bedrijfsresultaat komt voor een belangrijk deel voor rekening van de divisie kunststoffen. Daar daalde de winst met ruim 50 procent. In het tweede halfjaar zag Solvay in de meeste sectoren een langzame verbetering van de resultaten. De grote uitzondering is de produktie van natriumhydroxide (natronloog), die lijdt onder sterke druk op de prijzen.

De omzet van Solvay groeide vorig jaar met 3 procent van 273,4 miljard frank tot 282,7 miljard frank (15,4 miljard gulden).