Heel oud recept

Sommige mensen gaan naar een restaurant omdat ze zelf niet kunnen koken. Of omdat ze geen tijd of toevallig geen zin hebben om in de keuken te staan. Of omdat ze benieuwd zijn naar wat de kok nu weer verzonnen heeft. Want behalve mosselen met mokka, zoals een oude dichter mij eens vertelde, kan eigenlijk alles.

Heb je zelf iets gekookt wat iemand anders een beetje vreemd vindt, dan kun je altijd zeggen dat ze het in een bepaald land heel ver weg altijd zo eten. Of dat het iets is van heel lang geleden. Het recept was verloren geraakt, maar nu is het weer gevonden.

Ken je Gelderland? Niet zo ver weg, maar lang geleden hebben ze daar de Gelderse worst bedacht. Ze hadden zoveel varkens, teveel eigenlijk, dat ze er maar worst van zijn gaan maken. Die is nog steeds te krijgen.

Maar ze hadden er vroeger ook asperges. Groene asperges, geen witte.

Het kan dus niet anders of ze hebben daar wel eens asperges met Gelderse worst gegeten.

Tegenwoordig kun je op veel plaatsen kleine dunne groene asperges kopen.

Die bak je voorzichtig in de pan in de hete olie en legt daar ook wat plakjes gekookte worst (zonder vel) bij. Strooi er een gesneden groen uitje overheen en wat peper en als je dat hebt een heel klein beetje zoute sojasaus.

Mocht iemand vragen hoe je aan die combinatie komt en of het iets is uit een ver en exotisch land, dan zeg je: 'Valt wel mee hoor, gewoon beetje oud recept uit Gelderland!'

    • Philip Mechanicus