HAUS

'Namen en namen', een editie van Marijke van Warmerdam. HAUS (of Prints, Multiples, Drawings) Vlaamse Kaai 47, Antwerpen. T/m 1 maart, open vr en za. 14-18u en op afspraak (32.3.248.08.71 of 238.13.55). De editie kost 50.000 Bfr.

'Stella Lohaus, Steelà Lohaus, Stela Loehas'. Grof, kinderlijk lief of stuntelig weerklinkt de naam uit de luidsprekers van een draagbaar AIWA-toestel (radio, cd en cassetterecorder in één), dat op een ronddraaiende, rode schijf staat. 'Soms word ik er een beetje gek van', zegt Stella Lohaus, die samen met haar moeder Anny De Decker 'HAUS' leidt.

De oorzaak van die gekte is een multiple van Marijke van Warmerdam, getiteld Namen en namen. Telkens wanneer iemand de multiple wil kopen, is er voor Van Warmerdam werk aan de winkel. Ze trekt dan met audio-apparatuur de straat op, en vraagt aan een aantal mannen, vrouwen of kinderen om een naam uit te spreken, uitgekozen door de toekomstige eigenaar. De namen komen op een cassette, die belandt in de draagbare AIWA en dat ding wordt vervolgens op een draaiende, gekleurde perspexschijf geplaatst - de kleur van de schijf hangt eveneens van de koper af.

Doordat de toekomstige bezitter zelf een kleur en een naam bepaalt, wordt elk exemplaar van deze multiple een beetje uniek. In Haus of Prints staan twee exemplaren. Dat van Stella Lohaus, op een rode schijf, en dat van Anny De Decker op een blauwe. In het vlakbij gelegen Museum voor Hedendaagse Kunst staat de Artists Proof, met de naam van de kunstenaar zelf.

Al even bijzonder als deze semi-unicaat-formule is de manier waarop de grootte van de oplage bepaald wordt. Hoeveel exemplaren de editie zal tellen, is nog onbekend. Van Warmerdam heeft zich ertoe verbonden de editie voort te zetten tot het jaar 2001. Hoe meer kopers, hoe vaker ze weer de straat op moet.

Overigens is Namen en namen de eerste editie die 'HAUS' in een eigen galerieruimte presenteert. Die plek zal als prentenkabinet fungeren - er zullen naast edities ook tekeningen worden getoond. De edities die HAUS verleden jaar uitgaf - van Thomas Schütte, Jimmie Durham, Angel Vergara en Ann Veronica Janssens - zijn daar momenteel te zien. En te koop, voor prijzen tussen 8.000 en 40.000 Bfr.

    • Dirk Pültau