Groter belang in Canal Plus; Havas gaat strijd aan met buitenland

PARIJS, 7 FEBR. Het media-en reisconcern Havas wil de kern worden van een Frans 'Bertelsmann-conglomeraat' dat commerciële televisie in Frankrijk en de rest van Europa aanbiedt. Daartoe heeft het zijn belang in Canal Plus versterkt via een aandelenruil met de Compagnie Générale des Eaux.

Voordat Havas zo sterk is moeten nog de nodige bruggen geslagen worden. De audiovisuele wereld zit vol tegenstrijdige kruisparticipaties, zeker in Frankrijk. Havas, dat meer dan anderhalve eeuw geleden als officieel persagentschap begon en in 1987 geprivatiseerd is, moet vooral met CLT (moedermaatschappij van RTL en aandeelhouder in Havas en Canal Plus) op korte termijn zaken doen.

De gisteren aangekondigde transactie tussen de vier keer zo grote Compagnie Générale des Eaux (CGE) en Havas wordt door beide partijen als een belangrijke stap voorwaarts toegejuicht. CGE, dat groot is in publieke dienstverlening (water en afval), energie en aannemerij wil zijn aanzienlijke media- en communicatiebelangen bundelen. Zijn verlieslijdende kabel-operaties worden verkocht, maar het belang in Canal Plus wordt ingebracht in Havas. Bovendien koopt CGE van Alcatel Alsthom een pakket aandelen Havas. Daardoor wordt CGE met 30 procent de belangrijkste aandeelhouder in Havas.

Alcatel houdt een klein belang in Havas, maar verkleint zijn mediabelangen om zich te concentreren op de elektronica. Het grote telefoon- en treinconcern probeert samen met Dassault en Aerospatiale in aanmerking te komen voor de aankoop van het te privatiseren Thomson-concern. Met name de winstmakende defensiepoot Thomson CSF (moeder van Hollandse Signaal) interesseert de drie Franse bieders, die een nieuwe kans maken nadat de oorspronkelijke verkoop van Thomson aan de Lagardère groep en de Koreaanse Daewoo-groep is afgeketst.

Ondanks de laatste transacties bezit Havas nog steeds geen meerderheid in Canal Plus. Nadat Bertelsmann vorig jaar een nauwe samenwerking met Canal Plus liet vallen en koos voor CLT om digitale televisie mee op te zetten, sloot Canal Plus een akkoord met Nethold, de Zuidafrikanen die ook in Nederland actief zijn met betaaltelevisie. Havas zit intussen in zijn maag met de Belgische mediamagnaat Albert Frère, grootaandeelhouder in CLT, die ook in Havas en Canal Plus zit. Alles wijst er op dat de Franse regering deze private bedrijven op de voet volgt: in de cultuurpolitiek van Parijs past vorming van een sterke Franse tv-groep die in het digitale tijdperk de concurrentie aankan met Angelsaksische en Duitse grootmachten.

    • Marc Chavannes