Een omhoogverende weg; Frits van Waards uitvinding voor de jonge onderzoekers wedstrijd

De tentoonstelling van de inzending is in het Museon in Den Haag te bezichtigen. Zaterdag 8 februari van 12-17 uur en zondag 9 februari van 12-15 uur.

“Psssttt! Alweer zes verkeersslachtoffers minder overleden.” Frits van Waard, 10 jaar, woont in een knots van een kop-hals-romp-boerderij in Uithuizermeeden, helemaal in het noorden van de provincie Groningen. Aan de eettafel legt hij uit hoe hij erop kwam: zijn uitvinding van het omhoogverende wegdeel dat voorkomt dat auto's bij een eenrichtingsstraat de verkeerde kant op rijden.

Het begon toen een invaljuffrouw op school vertelde over de jaarlijkse nationale wedstrijd voor jonge onderzoekers van 12 t/m 20 jaar. “Ik dacht, daar wil ik wel aan meedoen”, zegt Frits, “alleen moet ik eventjes nog iets uitvinden. Nu zat ik in de klas wat te spelen met zo'n post-it papiertje dat ik op mijn tafel had geplakt. Ik streek erover met mijn hand heen en weer, nadenkend wat ik voor die wedstrijd zou doen, en opeens had ik dat idee.”

Om zijn plan uit te leggen plakt Frits nog eens zo'n zelfde post-it papiertje op de tafel in de boerderij en vouwt het zodat één kant iets omhoog steekt. “Als er een auto de goede kant oprijdt veert de plaat omlaag, maar als hij de verkeerde kant opgaat rijdt hij tegen de scherpe punten op zodat de luchtbanden lekgeprikt worden. Beter een kwaad mens dan een dood mens.”

Het idee, zo zegt Frits, is een uitkomst voor de politie omdat ze in een eenrichtingssstraat waar de omhoogverende wegdelen zijn aangebracht niet langer hoeft te controleren. Ze kunnen overal van pas komen, maar het grootste belang van de platen met punten is om spookrijders van de vierbaanswegen te houden. “Ik las in de krant dat ze een draad in de afrit van zo'n vierbaansweg gaan aanleggen die, wanneer er een spookrijder overheen rijdt, een waarschuwingsbord doet oplichten. Maar dat ziet zo'n spookrijder niet, als hij had opgelet was hij niet gaan spookrijden. Bij mij denkt hij: Hé, mijn banden zijn lek, er is iets aan de hand. En dan stapt hij uit en ziet dat bord: 'Ga terug!'.”

Dit weekend is de finale van de wedstrijd voor jonge onderzoekers in het Museon in Den Haag. De jury moet kiezen uit 36 inzendingen. Behalve het anti-spookrijder idee van Frits zijn er plannen ingestuurd voor een permanente controle van de zee bij de Bermudadriehoek, voor het het vroegtijdig opsporen van illegale lozingen in het zeewater om het sterven van onschuldige organismen tegen te gaan, en nog veel meer. Tineke Netelenbos, staatssecretaris van Onderwijs, zal zondag de prijzen uitreiken.

Frits, de jongste deelnemer, is blij dat zijn uitvinding nu landelijke bekendheid krijgt. “De mensen die naar een goed idee op zoek zijn gaan heus in Den Haag kijken. Het enige nadeel van mijn plan is dat autoslepers minder werk krijgen. Zelf kan ik bij de presentatie niet aanwezig kan zijn omdat ik een belangrijke short track-wedstrijd moet rijden. Nu gaan er twee van mijn klasgenoten om het de jury uit te leggen. Ik hoop dat ik ooit nog eens over zo'n omhoogverend wegdeel rijd. Zo van: dat heb ik ontdekt.”

    • Dirk van Delft