ECI-prijs voor Te Gussinklo

AMSTERDAM, 7 FEBR. De schrijver Wessel te Gussinklo (1941) heeft gisteren de 'ECI-prijs voor schrijvers van nu' ontvangen. Hij kreeg de 35.000 gulden die aan de prijs verbonden zijn voor zijn roman De opdracht. Het boek is daarmee een van de meest bekroonde romans van 1995. Eerder won het de Van der Hoogtprijs en de Bordewijkprijs.

De opdracht vertelt het obsessieve verhaal van een zomerkamp op de Veluwe, waar een veertienjarig jongetje zich verbeeldt een sterk karakter te zijn, maar jammerlijk in de groep ten onder gaat.

De ECI-prijs is een nieuwe prijs voor recent verschenen proza. Uit de zeven laatste werken die zijn opgenomen in de reeks Schrijvers van Nu van de boekenclub ECI koos een jury onder voorzitterschap van Ed van Thijn het beste boek. Tot de andere genomineerden behoorden Oscar van den Boogaard en de debutant Russell Artus. De bekendmaking van de winnaar viel gisteren enigszins in het water doordat het persbureau ANP de naam van Te Gussinklo 's middags al op het computernet had gezet. De schrijver weigerde echter principieel felicitaties in ontvangst te nemen voor de jury gesproken had.