Drie politici eisen macht op in Ecuador

QUITO, 7 FEBR. De stakingen en demonstraties in Ecuador hebben een constitutionele crisis teweeggebracht. Drie politici beschouwen zich sinds gisteren als president. De legerleiding heeft beloofd geen staatsgreep te zullen plegen, maar riep de partijen op snel tot een oplossing te komen.

De zittende president van Ecuador, Abdala Bucaram, werd vannacht afgezet door het Congres van Afgevaardigden wegens “geestelijke incompetentie.” Bucaram weigert zijn ambt echter neer te leggen. In een reactie zei hij dat de beslissing van “juridische barbarij” getuigt en dat het Congres een “coup” heeft gepleegd. Direkt na de afzetting benoemde het Congres zijn voorzitter, Fabian Alarcon, tot interim-president. Hij zou aan de macht blijven tot er volgend jaar presidentsverkiezingen worden gehouden.

De vice-president van Ecuador, Rosalia Arteaga, verklaarde dat Bucaram zijn functies heeft neergelegd, maar dat de benoeming van Alarcon door het Congres ongeldig was. Per decreet benoemde Arteaga zichzelf tot presidente, waarna zij enkele personen aanwees die deel uitmaken van haar regering.

De constitutionele crisis ontstond na een 48-uursstaking die woensdag en donderdag het hele land platlegde. De stakers eisten dat de prijsstijgingen, die het gevolg zijn van de stopzetting van subsidies in januari, ongedaan worden gemaakt.

De kosten van elektriciteit, brandstof, telefoon en openbaar vervoer zijn de afgelopen maand met meer dan 200 procent gestegen. Vakbondsleiders gaven gisteren aan dat de protesten doorgaan tot Bucaram, die zichzelf presenteert als beschermer van de armen, is afgetreden. Direct na de bekendmaking dat het Congres de president had afgezet, stroomden de straten van de hoofdstad Quito vol met toeterende auto's van feestvierende mensen. Volgens sommige bronnen gingen gisteren twee miljoen mensen de straat op.

De legerleiding stuurde honderd militairen naar het presidentieel paleis om Bucaram bescherming te bieden tegen een groep demonstranten die zijn onmiddellijke vertrek eisten. Terwijl hoge militairen overleg voerden met Bucaram werden de demonstranten buiten verjaagd met traangas. In een verklaring zei legerleider Paco Moncayo “absoluut a-politiek” te blijven. Hij voegde daaraan toe dat het leger heeft aangeboden te bemiddelen. Bucaram, bijgenaamd 'El loco' (de gek) werd in juli vorig jaar gekozen tot president. Na zijn aantreden bracht hij een langspeelplaat uit onder de titel 'de liefhebbende gek' en verscheen hij op televisie in Batman-kostuum. (Reuter, AP, AFP)