Burgemeester Sofia wordt leider van overgangskabinet

SOFIA, 7 FEBR. De Bulgaarse president Petar Stojanov heeft de burgemeester van Sofia, Stefan Sofianski, gevraagd een overgangskabinet te vormen dat de verkiezingen van 20 april moet organiseren. De regerende socialisten hebben gisteren laten weten het huidige parlement te zullen blijven boycotten.

Sofianski zelf maakte gisteren bekend dat Stojanov hem informeel had aangezocht. De burgemeester, een econoom die net als Stojanov lid is van de oppositionele Unie van Democratische Krachten (SDS), zei dat hij bereid is een regering te vormen. Na de verkiezingen van april wil hij als burgemeester terugkeren. Sofianski geniet in de hoofdstad over veel respect en populariteit, zowel bij zijn staf als bij de bevolking.

De regerende socialistische partij BSP maakte gisteren duidelijk in het parlement alleen nog te willen praten over de wet die de verkiezingen van april mogelijk maakt en niet te zullen deelnemen aan enig debat over noodmaatregelen die moeten worden genomen om de zeer diepe economische crisis van Bulgarije te bestrijden. Dat betekent dat er tot eind april geen maatregelen kunnen worden genomen. De SDS had gisteren willen debatteren over acties tegen de hyperinflatie, de hoge belastingen en enkele andere urgente problemen. Maar wegens het wegblijven van de meeste BSP-parlementariërs - er kwamen er slechts negen opdagen - ontbeerde het parlement een quorum en ging het debat niet door.

De socialisten motiveerden hun boycot met de 'ondemocratische' manier waarop de oppositie, met dertig dagen van demonstraties op straat, de vervroegde verkiezingen had afgedwongen. “Voor de tweede keer in de afgelopen zeven jaar heeft de SDS, hoewel in de minderheid na vrije en democratische verkiezingen, ongrondwettelijke acties ondernomen om de principes van de democratie van tafel te vegen en wraak te nemen”, aldus een verklaring van de BSP.

SDS-leider Ivan Kostov van zijn kant beschuldigde de BSP van een poging het land verder te destabiliseren. “De meerderheid in het parlement legt een duidelijke wil aan de dag om het land te destabiliseren en de economische toestand te verslechteren”, zo zei hij. (AP, Reuter)