Brits leedvermaak over Duitse werkloosheid

LONDEN, 7 FEBR. Conservatieve Britse commentatoren en politici hebben gisteren met onverholen leedvermaak gereageerd op de laatste Duitse werkloosheidscijfers. Het aantal werklozen in Duitsland steeg in januari met 160.000 tot 4,32 miljoen. Zonder seizoenscorrectie bedroeg de groei van het aantal werklozen zelfs een half miljoen.

Ian Lang, de Britse minister van handel en industrie, legde de Duitse cijfers uit als bewijs dat het werkgelegenheidsbeleid op het Europese vasteland averechts werkt. Hij waarschuwde dat “continentaal sociaal beleid alleen maar banen vernietigt terwijl Conservatief Groot-Brittannië arbeidsplaatsen schept”. Het Verenigd Koninkrijk wacht eenzelfde massawerkloosheid als in Duitsland als Labour aan de macht komt, voegde Lang daaraan toe.

Eerder deze week had premier Major al de aanval geopend op de rigide arbeidsmarkten in de Europese Unie. In een toespraak in Brussel keerde hij zich tegen de sociale paragraaf in het verdrag van Maastricht en andere vormen van overregulering. Hij zei dat het aantal werklozen in Groot-Brittannië onmiddellijk met een half miljoen zou stijgen als een Britse regering de sociale paragraaf zou onderschrijven. Terwijl het aantal werklozen dankzij de Britse flexibilisering juist tot onder de twee miljoen gedaald is. De werkloosheid in Groot-Brittannië bedraagt 6,8 procent, tegen in Duitsland 11,3 procent.

Britse boulevardbladen grijpen de Duitse werkloosheidscijfers aan om vergelijkingen te trekken met de crisisjaren toen een leger van werklozen Hitler aan de macht bracht. Ze laten foto's van Duitse neo-Nazi's zien en waarschuwen voor een groeiend nationalisme in Duitsland. In de Daily Mail schrijft commentator Simon Heffer dat massawerkloosheid het bankroet toont van het achterhaalde Duitse consensusbeleid. “Duitsland betaalt zijn werknemers aan lonen en uitkeringen meer dan ze waard zijn. Zo simpel is het.”

Lord Tebbitt, voormalig voorzitter van de Conservatieve partij, deinst er in zijn wekelijkse column in The Sun niet voor terug om het aantal Duitse werklozen met dertig procent te overdrijven. Hij schrijft dat kanselier Kohl van Duitsland een zooitje heeft gemaakt en hetzelfde dreigt te doen met Europa. Stap maar op een extra sterke fiets, zodat bijna zes miljoen werkloze Duitsers je van de pier af kunnen duwen, zo luidt zijn advies aan Kohl. “Het is tijd dat je een laatste keer voor flinke deining in Europa zorgt.”

    • Dick Wittenberg