Brits-Duitse telecomalliantie beëindigd

DÜSSELDORF, 7 FEBR. Het Britse concern Cable & Wireless en het Duitse conglomeraat Veba hebben besloten hun samenwerking op het gebied van telecommunicatie te beëindigen. Het Britse belang van 45 procent in hun gezamenlijke onderneming Vebacom gaat voor 2,2 miljard mark over naar Veba.

Eerder deze week werd de scheiding nog opgehouden door enigheid over de prijs. Twee jaar geleden besloten de twee concerns hun krachten te bundelen. C & W kocht toen voor 1,9 miljard mark het belang van 45 procent in Vebacom, de telecomdochter van Veba. De twee concerns wilden zo een stevig aandeel krijgen op de Duitse telecommarkt als concurrent van Deutsche Telekom. Veba houdt een belang van 10,4 procent in C&W. De onderneming kreeg in december als eerste toestemming om in Duitsland een vast telefoonnet te gaan exploiteren, naast dat van Deutsche Telekom. De Britten willen zich echter meer op hun eigen markt gaan toeleggen. Veba liet vanmorgen weten in het energieconcern RWE een partner te hebben die ook ambitieuze doelstellingen in de telecom heeft. Een joint venture (onder de naam o.tel.o) is gevormd, waarvoor nog een sterke internationale partner gezocht wordt. (DPA, Reuter)