Bouwen met flippo's

Geef het maar toe: je hebt honderden flippo's liggen, ergens in een la, of in een map en je doet er niks meer mee. Het was leuk ze te verzamelen en om er mee te spelen, die ronde plastic schijfjes met stripfiguren er op die je bij chips kon krijgen. Maar de verzamelwoede is voorbij. Je ruilt ze niet meer op school, en oma's die nog lief stapels flippo's voor je hebben bewaard, dank je hartelijk, maar thuis gooi je het zakje in de hoek. Flippo's zijn uit.

Al die stapels ongebruikte flippo's (een Nederlands kind heeft er gemiddeld drie- tot vierhonderd) brachten uitvinder Nico van Oers uit Amsterdam op een idee. Hij ontwierp een soort steentjes waarin je aan vier kanten flippo's kunt klemmen, en zo kun je met al die werkeloos liggende flippo's gigantische bouwwerken maken. Auto's, vliegtuigen, hijskranen, hoge torens, huizen, bruggen, dieren, noem maar op. De flippo-bouwsteentjes, van rood, paars en allerlei kleuren zijn van kunststof gemaakt, en zijn te koop bij speelgoedafdelingen van de Blokker winkels. Een zakje met dertig steentjes kost ƒ 4,95. Zo kunnen je flippo's een tweede leven beginnen, als je tenminste je Lego of Knex-bouwwerken al af hebt.

    • Paul Steenhuis