Beurshoos

Ondernemen is overnemen, niet alleen in het bedrijfsleven, maar ook onder beurzen. Al is elke overname in Nederland traditioneel een fusie op basis van gelijkwaardigheid, zodat niemand zich de mindere hoeft te voelen, toch resteren altijd dezelfde probleempjes. Zoals de vraag: wie wordt de baas? En wie komen er in de raad van commissarissen, die toezicht houdt op de directie? De baas was direct duidelijk: Möller, ex-Optiebeurs.

De oplossing die de gefuseerde beurzen (Amsterdam Exchanges) nu gekozen hebben voor de samenstelling van hun raad van commissarissen komt wat laat (de fusie was per 1 januari), maar is de moeite waard. Het is weliswaar dit weekeinde carnaval, maar een raad van elf zou de beursbengels op de vloer te veel in de kaart spelen. Dus zijn het er twaalf.

Het twaalftal lijkt wel uitverkorenen voor de Ark van Noach, waar de dieren alleen maar in paartjes naar binnen mochten. En zo betraden zij de beursburelen: een vertegenwoordiger van de kleine beleggers en een van de grote, een afgezant van de grote banken en natuurlijk eentje van de kleine commissionairs, een advocaat en een (ex)accountant, de vorige beursvoorzitter en de vorige Optiebeursvoorzitter, een bestuurder van een bedrijf dat zich niet wil opsplitsen en de voorzitter van een bedrijf dat zich wel wil opbreken.

De beurs heeft de symboliek natuurlijk niet lichtvaardig gekozen. De regels om heftige fluctuaties van de beursindex te beteugelen zijn deze week ook verscherpt. Is de hausse voorbij? De financiële insiders verwachten zwaar weer. De Ark in en hozen.

    • Menno Tamminga