Autopsie op dode kinderen Montfort

ROTTERDAM, 7 FEBR. Het gerechtelijk laboratorium in Rijswijk begint vandaag aan de autopsie van de kinderen van acht en vijf jaar die vermoedelijk door hun vader in Montfort zijn gedood. Het gaat om een achtjarige jongen en zijn zusje van vijf. De kinderen zijn donderdagmorgen vroeg in de woning van de vader gevonden.

Een zoon van elf jaar ontsnapte aan het drama. De man, een 38-jarige ambtenaar, die twee jaar geleden was gescheiden, stelde zelf de politie op de hoogte. Hij is aangehouden, maar Justitie heeft nog niets meegedeeld over een bekentenis.

De moeder van de kinderen woont eveneens in Montfort. Zij had maandag in een kort geding geëist dat aan de vader een verbod op het verspreiden van beledigende teksten aan haar adres zou worden opgelegd. De man zou in hun woonplaats het verhaal hebben verspreid dat ze er wisselende relaties op nahield en haar ook meerdere malen voor 06-hoer hebben uitgescholden. Persofficier mr. Van Delft in Roermond wil dit laatste niet bevestigen, maar zei wel dat er sterke signalen in die richting waren: “Die achtergrond wordt nog zeker onderzocht.” Voor de moeder en de elfjarige zoon is bijzondere opvang georganiseerd.

Op basisschool 'De Hovenier' in Montfort werd gisteren het lesprogramma aangepast en zijn de carnavalsactiviteiten afgelast. Kinderen en leerkrachten werden opgevangen door hulpverleners die bekend zijn met psychotrauma's.

De stichting Korrelatie in Utrecht kreeg naar aanleiding van het laatste gezinsdrama een kleine twintig telefoontjes van mensen die soortgelijke daden overwegen, die al eerder uitvoerden of in hun directe omgeving meemaakten. Volgens directrice D. Huijbregts van Korrelatie bestaat een groep mannen die zich door hun echtscheiding zeer misdeeld en miskend voelt. “Als ze het idee hebben dat de vrouw al alles heeft gekregen en desondanks moeilijk doet over bijvoorbeeld een omgangsregeling, kunnen dit soort excessen ontstaan. De hulpverlening moet daar zeer alert op zijn”, aldus Huijbregts. Het belangrijkste vindt zij dat naar hen geluisterd wordt. Haar advies aan de media is om terughoudend te zijn, daar “veel aandacht kan leiden tot navolggedrag”.

Tweede-Kamerleden toonden zich gisteren geschokt over het familiedrama, het achtste in een jaar tijd.