Zieltogende drafbaan wijkt voor nieuwbouw

De Hilversumse draf- en renbaan moet plaatsmaken voor het bedrijfsleven. Bijna 75 jaar sporthistorie weegt niet op tegen financiële belangen. Betrokkenen zijn kritisch over een verhuizing naar Almere.

HILVERSUM, 6 FEBR. Betonnen blokken omringen de ovale renbaan van Paardensportvereniging Hilversum (PSH). Naast de oude stallen zijn de afgelopen jaren moderne kantoorgebouwen uit de grond gestampt. Veronica, de STER en Nike kijken neer op een egale zandbaan. Terreinknecht H. Schopping maakt een kuiltje in zijn hand. “Kwartszand uit de Eifel, zeer paardvriendelijk. Helaas gaat het allemaal in een bodemloze put.”

Schopping is 56 jaar en vanaf zijn tiende werkzaam bij de vereniging. Eerst als kaartverkoper, later als controleur en de afgelopen zeventien jaar als onderhoudsmedewerker, zoals hij zijn huidige baan omschrijft. Schopping kreeg vorige week te horen dat hij naar een andere baan moet uitkijken. “De bestuurleden hebben een grote tiet met geld, maar extra steun zullen ze niet geven. Wij zijn maar arbeiders. Een oude lul hebben ze niet nodig. Jonge piepeltjes kunnen ook op een tractor rijden.”

Op het middenterrein ligt een voetbalveld, waar medewerkers van het Amerikaanse kledingbedrijf Nike hun pas ontworpen sportartikelen aan een laatste test onderwerpen. Over een paar jaar zullen dezelfde werknemers op dezelfde plek achter een bureau kunnen plaatsnemen. Nike wil namelijk fors uitbreiden en schrikt niet terug voor de dure grond van PSH. De twaalf hectaren moeten dertig miljoen gulden opleveren.

Volgens de Hilversumse wethouder J. Flink was een rapport van de stichting Nederlandse Draf- en Rensport (NDR) van doorslaggevende betekenis. “De paardensector zit in een neerwaartse spiraal. Een paar miljoen gulden schuld bij de NDR is niet niks. Een vereniging wordt toch geacht zichzelf te bedruipen.”

De wethouder geeft toe dat de financiële wanorde bij de plaatselijke paardenclub zijn gemeentebestuur niet ongelegen kwam. Hilversum heeft gebrek aan bouwgrond. Veel bedrijven willen zich vestigen in het midden van het land. Toen Nike bij de gemeente aanklopte voor meer huisvesting in de omgeving van de renbaan, was de oplossing gauw gevonden. Het Amerikaanse concern zou al zijn Europese activiteiten fiscaal in Nederland willen verrekenen. Daarbij zou 250 miljoen gulden aan belastinginkomsten gemoeid zijn. Als de gemeente Hilversum bij de aanstaande raadsvergadering niet akkoord gaat met de kantooruitbreiding, vertrekt Nike vermoedelijk naar België.

Ondertussen doet een marketingbureau in opdracht van de NDR onderzoek naar een goede locatie voor de zieltogende Hilversumse paardensportvereniging. Sinds de opkomst van de kras- en giroloterijen maken de Nederlandse renbanen moeilijke tijden door. Het gokken op paardenraces verloor aan populariteit, waarmee de belangrijkste bron van inkomsten werd aangetast. De verouderde locaties zijn rijp voor een grondige renovatie, maar de meeste verenigingen hadden geen geld voor een opknapbeurt.

Het aantal renbanen liep de laatste twintig jaar drastisch terug. Verdwenen zijn onder andere Utrecht, Sappemeer en Schaesberg. Het Wassenaarse Duindigt verkeerde in 1995 in acute financiële problemen. De drafbaan in Nootdorp moet binnenkort de poorten sluiten. En de Hilversumse vereniging moet ergens anders rendabel zien te worden. De pachtovereenkomst met de gemeente duurt weliswaar tot 2021, toch ging het bestuur van PSH zonder al te veel morren akkoord met de verhuisplannen.

De gemeente Hilversum, de NDR, de PSH en de gemeente Almere praten over een verhuizing van de drafbaan naar de poldergemeente. Een plan dat bij de betrokkenen kritisch is ontvangen. Volgens F. Schriever, leidsman van de NDR, is een eventuele verhuizing naar Almere voor de meeste Hilversumse medewerkers vooral een psychologische barrière. “Je praat over een afstand van vijftien kilometer. Almere is een groeigemeente met binnenkort tweehonderdduizend inwoners. Sfeer komt er vanzelf. Duindigt is ook op een kale vlakte begonnen. En zeg nu zelf: Hilversum verdient ook geen schoonheidsprijs. Die locatie is compleet outdated.”

Schriever werd vorig jaar door de NDR binnengehaald als puinruimer. Zijn gebrek aan affiniteit met paarden noemt hij eerder een voordeel dan een nadeel. “Zogenaamde deskundigen hebben elkaar de laatste jaren te vuur en te zwaard bestreden. Het werd tijd voor een grote schoonmaak.” Schriever is optimistisch over de nabije toekomst. Na een gesprek met de Staatsloterij, verantwoordelijk voor paardentotalisator Hippototo, verwacht hij de komende jaren een omzetverhoging.

Terreinknecht Schopping is minder positief gestemd. Hij heeft een advocaat in de arm genomen die zijn aanstaande ontslag moet aanvechten. In de sobere kantine van PSH toont hij foto's van vervlogen tijden. Zondag 2 november wordt voor de laatste keer de klassieker Grote Prijs der Giganten georganiseerd. Tenzij de vijftig leden van de club volgende week in meerderheid tegenstemmen.

Schopping leegt zijn broodtrommel en overziet zijn werkterrein. Hij heeft de baan naar eigen zeggen perfect geprepareerd. “Maar je doet het nooit goed bij de heren trainers. Het zand is óf te droog, óf te nat, óf te rul. En toch blijf ik tot de laatste snik mijn stinkende best doen. Zolang ik hier werk, zien jullie geen bietenveld.”

    • Jaap Bloembergen