WEG ZOEKEN

Kaartlezen in de auto is vaak een bezoeking. Juist als de plattegrond op een rustig moment helemaal over het dashboard en tegen de voorruit is uitgevouwen, toetert het achteropkomend verkeer dat het stoplicht op groen staat. Soms een gescheurde kaart en altijd de verkeerde afslag zijn het gevolg.

Elektronische plaatsbepalingssystemen - een duidelijke trend op de gadget-markt - moet aan al dit ongemak een einde maken. De werking van de TravelPilot, Carin en TrafficMaster, om er een paar te noemen, berust in alle gevallen op hetzelfde principe. Met behulp van de constellatie van de GPS-navigatiesatellieten is het tegenwoordig een fluitje van een cent om op meters nauwkeurig de positie van de auto te bepalen. De eigen coördinaten zijn eenvoudig weer te geven op een digitaal stratenplan, dat op een klein schermpje op het dashboard verschijnt. De kaarten zelf zijn doorgaans afkomstig van cd's; daarop zijn inmiddels zo goed als alle routeplannen en stadsplattegronden van Europa verkrijgbaar. Sommige van de 'autonavigatiesystemen' zijn interactief: zij kunnen met behulp van de jongste gegevens over files en ongevallen een alternatieve route uitstippelen.

Goedkoop zijn deze systemen in Nederland nog niet: al gauw 5.000 gulden. Verwacht wordt dat deze prijs zal zakken, naarmate de belangstelling voor dit soort snufjes toeneemt. Zoals in Japan, daar kosten ze nog geen 3.000 gulden.