Voorkeur; Theater

ANTIGONE Het Franse theatergezelschap International Visual Theatre speelt Antigone van Sophocles. De voorstelling wordt opgevoerd in gebarentaal. Regisseur Thierry Roisin wil op deze manier proberen de tegenstrijdigheid tussen de dramatische tekst en de stem te overbruggen. 13 febr Den Haag Theater aan het Spui.

INGEPAKTE DAMES Marie wacht al 50 jaar op een verloren liefde, Claire wacht al 50 jaar op haar zo fel begeerde verzetsspeld. Het leed van twee zussen op leeftijd levert, in de regie van Anny van Hoof, een even aandoenlijke als geestige lunchvoorstelling op. Leonoor Pauw schreef de tekst en speelt zus Marie; Debbie Korper is de snibbige Claire. T/m 9 febr Amsterdam Theater Bellevue.

A CLOCKWORK ORANGE Gespierde jongerenversie van Anthony Burgess' boek over adolescentengeweld. Engelstalig, met de boodschap die in de verfilming ontbrak: dat het allemaal vanzelf overgaat zodra die punks volwassen zijn. 7 febr Zaandam De Speeldoos.

DE KERSENTUIN Geestige, intelligente en haarscherpe enscenering van Tsjechovs komedie door Ignace Cornelissen. Goed ensemblespel is hier belangrijker dan het theatrale experiment. Bij Theater Antigone uit Kortrijk gebeurt er heel veel tegelijk op de bühne zonder dat het onoverzichtelijk wordt. 11 febr Gouda Goudse Schouwburg, 12 febr Winschoten De Klinker, 13 febr Hoogeveen De Tambour.

WINGS OF WAX De dichter W.H.Auden en Brueghels 'Icarus' inspireerden Jirí Kylián tot een nieuw meesterwerk: 'Wings of wax'. Een ondersteboven hangende boom haalt hierin het luchtruim naar de toneelvloer. Dit zwerk wordt door de superbe dansers van NDT 1 in radeloze vaart doorkruist. Hans van Manen blijft in dit programma binnenshuis met zijn ingetogen 'Kammerballett', terwijl Billy Forsythe met het extroverte 'Say bye-bye' weer de straat opzoekt. 7 febr Eindhoven Stadsschouwburg, 11 febr Groningen Stadsschouwburg, 13 febr Nijmegen Stadsschouwburg.

DYNAMISCHE DANS Nederlands Dans Theater 2 brengt vuurwerk met 'Solo', een swingende estafette voor drie 'kwajongens' van Hans van Manen en Jirí Kyliáns 'Un Ballo'. Tijd voor bezinning geeft het pregnante, dwingende dansstuk 'Sammenfall' van Johan Inger en Joe Kanamori's aangrijpende 'Under the Marron Tree'. Het radde en gladde ballet 'Volubilis' van Lionel Hoche opent het goed gevulde programma. 8 febr Leiden Leidse Schouwburg, 11 febr Amsterdam Stadsschouwburg.

EN VERDER Afgeragd door cabaretgroep Niet Uit Het Raam. 13 febr Leeuwarden De Harmonie; Amanda monoloog door Ingeborg Elzevier 8 febr Eindhoven Stadsschouwburg, 12 febr Middelburg Schouwburg, 13 febr Rotterdam Zuidplein; Ashes to Ashes van Harold Pinter door Toneelgroep Amsterdam. 9 febr Utrecht Stadsschouwburg; Hoera we zijn Normaal collage van liedjes van Annie M.G. Schmidt 7 febr Arnhem Stadsschouwburg, 8, 9 febr Eindhoven Stadsschouwburg, 11 t/m 13 febr Amsterdam Nieuwe de la Mar; Lang Leve de Opera met Jasperina de Jong en Lieuwe Visser 8 febr Delft De Veste, 11 febr Amstelveen Cultureel Centrum, 12 febr Hoorn Het Park; Niet Zeiken, Gewoon Doen door cabaretier Vincent Bijlo 8 febr Laren Singer, 12 febr Papendrecht De Willem, 13 febr Middelburg Stadsschouwburg; Sex cabaret door de Vliegende Panters 7, 8 febr Zoetermeer Stadstheater; Scherzo muzikaal variété 7 febr Oss De Lievekamp, 12, 13 febr Breda Chassé Theater; De Spooktrein, musical 7 febr IJmuiden Stadsschouwburg; Surprise feestelijke programma van Introdans 7 febr Den Haag Lucent Danstheater, 12 febr Apeldoorn Schouwburg Orpheus, 13 febr Doetinchem Schouwburg Amphion; Tour '97 door de groep Intermezzo 8 febr Gouda Schouwburg, 12 febr Zaandam De Speeldoos; De Vier Jaargetijden van Hans Liberg 7, 8 febr Drachten De Lawei, 12 febr IJmuiden Stadsschouwburg, 13 febr Harderwijk Cultureel Centrum; West Side Story 7, 8 febr Amersfoort De Flint, 12, 13 febr Alkmaar De Vest.