Voorkeur; Muziek

RUDOLF KOELMAN Rudolf Koelman, onlangs benoemd tot concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest, speelt op 8 febr 20u15 in de Engelse Kerk op het Amsterdamse Begijnhof de 24 caprices van Paganini. Res.: AUB Uitlijn 020-6211211.

MASTERCLASS TON KOOPMAN Ton Koopman, als klavecinist, organist en dirigent beroemd om zijn Bach-vertolkingen, geeft 9 febr. 14u in de Amsterdamse Vondelkerk een masterclass voor zangers met op hun repertoire de Johannes Passion en de Matthäus Passion. Res.: 020-6755452. De stichting Promosing organiseert op dezelfde lokatie masterclasses van Charlotte Margiono (2 maart, over Mozart-opera's) en Hartmut Haenchen (20 april, over auditie-technieken.)

RIHM/HENZE/DE VRIES Muziek van Wagner (Siegfried Idyll), Strauss (Capriccio), Rihm (Ländler), Wagemans (Fantasiën over Erlkönig), Henze (Maratona) en het nieuwe stuk van Klaas de Vries klinken op 9 febr 20u15 in het Amsterdamse Concertgebouw bij Nieuw Sinfonietta, gedirigeerd door Reinbert de Leeuw.

THOMAS TALLIS Het Nederlands Kamerkoor zingt olv Paul McCreesh muziek van Thomas Tallis (1505-1585), geschreven voor de Engelse koningin Mary Tudor: Missa Puer natus est nobis, Gaude gloriosa Dei Mater en gezangen van de Sarum ritus. 14 febr 20u15 Pieterskerk; 16 febr 20u15 Antoniuskerk Breda; 19 febr 20u Broerenkerk Zwolle; 20 febr 20u15 Laurenskerk Rotterdam; 21 febr 20u15 Beurs van Berlage Amsterdam.

JOHN ADAMS De Amerikaanse componist John Adams viert zijn vijftigste verjaardag op 15 februari tijdens een door hem gedirigeerde tournee van het Schönberg Ensemble en De Houdini's met op het programma nieuw eigen werk en muziek van Ellington, Evans, Gershwin en Brubeck. 14 febr. 20u15 Concertgebouw Haarlem; 15 febr 15u Concertgebouw Amsterdam; 16 febr 20u15 Vredenburg Utrecht.

HARMONIUM Muziek voor harmonium en piano van Guilmant, Saint-Saëns, Franck, Karg-Elert en Widor wordt gespeeld door Joris Verdin en Arthur Schoonderwoerd. 9 febr 11u Pulchri Studio Den Haag.

BENEFIETCONCERT Ten bate van de schizofrene Amsterdamse daklozen wordt 8 febr 20u een benefietconcert gegeven in het theater Zuider Amstelkanaal, Fred. Roeskestraat 84 in Amsterdam. Jaap van Zweden, Han de Vries, Joep Terwey, George Pieterson, Wendy Lelieveld, Roeland Duyne en Sandrine Endelicher spelen olv Otto Klap muziek van Brahms, Mozart en Frans te Spenke. Toegang: ƒ 100,-; res.: 020-4700474.

WAR Alleen al het intro van 'Low Rider' is zo vaak gesampeld, dat funk-pioniers War het zelf maar weer eens moeten komen spelen. 6 febr Paradiso, Amsterdam, 8 febr Noorderligt, Tilburg.

STEVE EARLE De motorduivel Steve Earle van de de countryrockers komt dit keer solo, dus zonder knetterende drums en ronkende elektrische gitaren. 7 febr Tivoli, Utrecht, 9 febr Nighttown, Rotterdam, 19 febr Paradiso, Amsterdam.